Deelnemers van de Critical Mass Bike Ride. © Kioni Papadopoulos

Antwerpenaren verdelen budget van 1,1 miljoen euro over 78 projecten

In het Zuiderpershuis beslisten meer dan duizend burgers zondag over de besteding van 10% van de begroting van het district Antwerpen, goed voor 1,1 miljoen euro. Er werden 78 projecten gekozen, die in 2019 zullen worden uitgevoerd.

elien van wynsberghe

Het is het vijfde jaar op rij dat het district Antwerpen zo’n burger­begroting organiseert. Dit voorjaar bepaalden de inwoners al welke thema’s belangrijk waren en hoeveel geld elk thema kreeg.

Tijdens de zomermaanden konden vervolgens projecten worden ingediend. In kleine groepjes debatteerde afgelopen zondag een duizendtal deelnemers over de definitieve selectie van deze projecten. Voor het eerst konden bewoners uit het district Antwerpen ook online stemmen. Die stemmen telden mee voor 20%.

Uiteindelijk pasten 78 van de 161 ingediende projecten binnen het budget van 1,1 miljoen euro. Volgend jaar zullen ze worden uitgevoerd.

En die projecten gaan heel breed: gaande van vergroeningsprojecten en interculturele projecten tot initiatieven rond fietsveilige straten, huiswerkbegeleiding, het ondersteunen van vrijwilligers, kunst in de openbare ruimte of meer sociaal contact.

“Deze editie was een prachtig moment voor Antwerpen”, vertelt districtsschepen van Participatie Samuel Markowitz (Open Vld). “Nog nooit konden we met dit initiatief zoveel culturen en gemeenschappen bereiken. Aan de verschillende tafels maakten mensen uit de joods-orthodoxe gemeenschap kennis met moslima’s, legden jongeren aan senioren het belang van de graffiticultuur uit. We zijn erin geslaagd een ongelooflijke mix van bewoners met elkaar in dialoog te laten treden.”