Gevangen IS-vrouwen veroordeeld tot vijf jaar cel

© rr

Tatiana Wielandt. © rr

thumbnail:
thumbnail: Tatiana Wielandt.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Bouchra Abouallal (25), Tatiana Wielandt (25) en Kaoutar B. (30) veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

km

Volgens de rechtbank speelden de drie vrouwen een actieve rol binnen IS. 'Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal als vrouwen van Syriëstrijders en in de opvoeding van de kinderen tot Syriëstrijders. Kaoutar B. zette zich actief in bij het ronselen van vrouwen voor te huwen met IS-strijders. Ze hebben zich ook uitdrukkelijk achter het doctrine en de gruwel van IS geschaard, waarbij ze effectief een gevaar vormen voor onze samenleving', klonk het in het vonnis. De rechtbank beval hun onmiddellijke aanhouding.

De drie Antwerpse vrouwen lieten verstek gaan op hun proces. Van Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt is geweten dat ze momenteel met hun kinderen in een kamp in het noorden van Syrië verblijven en dat ze maar al te graag terug naar België willen komen.

Advocaat Walter Damen, die sinds enkele uren voor beide vrouwen optreedt, verzette zich niet tegen de vordering van de federale magistraat voor hun onmiddellijke aanhouding. ‘Ik hoop dat de autoriteiten er alles aan doen om hen terug te halen. Ze zijn bereid hun verantwoordelijkheid op te nemen.’

Pasgeboren kinderen

In 2013 vertrokken bekeerlinge Tatiana Wielandt (25) uit Merksem en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25) met hun mannen en elk een kind naar het front in Syrië. Sindsdien hebben ze politie en justitie al veel kopzorgen berokkend.

Toen hun echtgenoten Noureddine Abouallal en Saïd El Mourabit – allebei lid van Shariah4Belgium – daar sneuvelden, waren de Antwerpse vriendinnen hoogzwanger en stonden ze er alleen voor. Abouallal was bovendien zwaargewond geraakt bij een bombardement.

Onder druk van hun familie keerden ze terug naar België. De vrouwen staken zelf de grens over naar Turkije van waar de Belgische veiligheidsdiensten hen in 2014 gingen terughalen. Zowel Wielandt als Abouallal genoot in ons land als weduwe van een Syriëstrijder groot aanzien in kringen van extremisten. Zelf deden ze ook weinig moeite om te deradicaliseren. Ze gaven hun pasgeboren kinderen namen die verwezen naar de jihad. De kinderen van Wielandt heten Mujahid (strijder) en Shahid (martelaar).

Spijt

In de zomer van 2015 vertrokken de twee terug naar Syrië, met hun twee kleuters. In een Facebookpost boorde Bouchra Abouallal vanuit Syrië het Belgische deradicaliseringsbeleid in de grond. ‘Jullie systeem heeft gefaald, oh Belgische staat. Jullie hielden ons 24/7 in de gaten en nog is het niet gelukt om ons tegen te houden. (...) We zijn naar Syrië vertrokken omdat wij geloven dat dit een plicht is voor iedere moslim. Jullie hebben ons enkel dat laatste duwtje gegeven’, schreef ze toen.

In Syrië hertrouwden de twee weduwes met IS-strijders, die intussen spoorloos zijn. Zelf zitten ze opgesloten in het vluchtelingenkamp Al-Hol, in het noorden van Syrië. In een interview met VRT-journalist Rudi Vranckx zeggen ze dat ze graag willen terugkeren. ‘We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die kunnen rechtzetten’, zegt Abouallal.

‘Al geven ze ons 20 jaar, we accepteren onze straf’, zei Abouallal eerder. ‘Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, maakt me dat niet uit’, vulde Wielandt aan.