© Vier

Winnaar van ‘Bake Off Vlaanderen’ ligt meteen met receptenboek in de winkel

Gisteren Bake Off Vlaanderen gewonnen, vandaag met een boek in de winkel: Hans Martens (57) uit Nazareth staat er zelf van te kijken. “Ik wil met dat boek vooral aantonen dat bakken niet aartsmoeilijk hoeft te zijn. Een simpele taart kan ook lekker zijn.”

tom vets

“Als ik al zenuwen had voor die laatste aflevering, was het omdat ik aan Vlaanderen wou bewijzen dat ik die finaleplek waard was”, blikt Hans Martens terug. “Want tijdens de wedstrijd had ik al wat foutjes gemaakt. Blunders vond ik echt niet kunnen bij de laatste opdrachten. Het was zaak om vooral goed bij mijn oorspronkelijke idee te blijven. Zo ging ik eerder de mist in met mijn chocoladetaart, terwijl ik die thuis al jaren maak. Ik kon me echt voor het hoofd slaan.”

© Vier

Uit eigen beweging had de latere winnaar nooit meegedaan aan Bake Off Vlaanderen. “Het was een collega die met de oproep op de proppen kwam, en pas na lang aandringen van mijn vrouw heb ik me ingeschreven. Dat ik in het programma raakte, was voor mij een bevestiging. Ik dacht soms dat vrienden en familie het alleen lekker vonden om mij te plezieren.”

“Ik denk dat Valerie, Alexander en ik – de drie finalisten – een vrij hobbelig parcours hebben afgelegd. Het was lang niet altijd perfect. We zijn alledrie wat minder goed aan de wedstrijd begonnen, maar we zijn geleidelijk gegroeid. Bij de andere kandidaten was het soms andersom. Wellicht zijn sommigen genekt door de fysieke en mentale druk.”

© Walter Saenen - WAS

“Wat ik vooral heb geleerd tijdens dit programma is dat lekker niet moeilijk hoeft ze zijn”, zegt Hans, die al jaren avondschool bakken volgt bij Syntra. “Een goed bereide flan of rijsttaart kan ook top zijn. Veel amateur-bakkers denken dat ze een toppatissier moeten zijn en gaan dus experimenten. Met fatale gevolgen. En dan raken ze ontgoocheld en geven ze er de brui aan.”

Als winnaar mag Hans een boek uitbrengen, dat vandaag al meteen in de boekhandel ligt. “Ik heb daar de afgelopen maanden veel werk aan gehad. Aanvankelijk dacht ik dat men wat recepten zou bundelen en dat ik alleen voor een paar foto’s moest opdraven. Maar het bleek echt de bedoeling om het boek van nul op te bouwen. Mijn recepten uit Bake Off Vlaanderen staan erin, maar ze zijn nog verder uitgewerkt.”

“De lezer zal snel merken dat het boek vooral eenvoudige recepten bevat. Niet iedereen moet even goed zijn als hofleverancier Herman Van Dender. Bij mijn baksels zijn er soms ook hoekjes af, of blijkt een vulling iets te lopend. Niet erg. Als het maar lekker is.”