© REUTERS

Israël heropent grensovergang om humanitaire hulp binnen te laten in Gazastrook

Israël heeft een grensovergang tussen de Gazastrook en Israël heropend voor de levering van humanitaire hulpgoederen. Dat stelt Cogat, de Israëlische instantie die toezicht houdt op de leveringen aan de Palestijnse gebieden.

blg

De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn al bij de grensovergang aangekomen, meldt Cogat. Ze bevatten onder meer voedsel, water, onderdak, medicijnen en medische voorraden die door de internationale gemeenschap gedoneerd zijn. Die wagens mogen na een “grondige veiligheidsinspectie” de grens oversteken.

De grensovergang van Erez, in het noorden van het Palestijnse gebied “blijft functioneren om de toegang van humanitaire hulp te faciliteren”, aldus de Israëlische autoriteiten.

LEES OOK. Alle partijen bereid om opnieuw rond tafel te zitten voor staakt-het-vuren in Gaza

Kerem Shalom, de belangrijkste grensovergang voor humanitaire hulp naar Gaza, werd zondag door Israël gesloten na raketaanvallen van Hamas op Israëlische militairen bij de grenspost. Vier soldaten kwamen om het leven en tien anderen raakten gewond. Het Israëlische leger nam vervolgens dinsdag ook de controle over de grensovergang van Rafah, aan de Egyptische grens, over waardoor er geen humanitaire hulp meer tot in de bezette Gazastrook raakt.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag dat het “onaanvaardbaar” was om het belangrijkste toegangspunt voor hulp aan de Gazastrook te sluiten.

De heropening van Kerem Shalom komt op een moment dat in Caïro opnieuw onderhandelingen gaande zijn over een mogelijk staakt-het-vuren tussen Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas.

LEES OOK. LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.