Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Nieuws
Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.
anp
zondag 28 april 2024 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. ‘Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk.’ Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Exitpolls uit meerdere Europese landen komen binnen

Uit meerdere Europese landen zijn de eerste exitpolls uitgebracht na de Europese parlementsverkiezingen. In Griekenland is de rechtse partij van premier Kyriakos Mitsotakis volgens de exitpoll van de omroep ERT de grootste geworden.

Afbeelding

Demonstranten Erasmus negeren verzoek om naar andere plek te gaan

De studenten die al dagen demonstreren bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben geen gehoor geheven aan een verzoek van de universiteit om het protest te verplaatsen naar een andere locatie. De universiteit had hen gevraagd om zondag voor 18.

Afbeelding

Radicaal-linkse partij volgens exitpoll bovenaan in Wallonië

Een radicaal-linkse partij lijkt bij de Belgische verkiezingen de grootste te worden in Wallonië. De PVDA-PTB krijgt volgens een exitpoll van de Franstalige zender RTL Info bijna een kwart van de stemmen en eindigt voor de sociaaldemocraten en de liberalen.

Afbeelding

Exitpoll: partij Scholz op verlies in Europese verkiezingen

Volgens een prognose van zender ARD behaalt de sociaaldemocratische SPD van de Duitse kanselier Olaf Scholz slechts 14 procent van de stemmen in de Europese verkiezingen. Dat is het slechtste resultaat van de partij in Europa ooit. In 2019 kreeg de partij nog 15,8 procent.

Afbeelding

Vermist meisje van 3 uit Zevenhuizen was zelf boodschappen doen

In Zevenhuizen was zondagmiddag een meisje van 3 jaar vermist. Ze bleek uiteindelijk op eigen houtje boodschappen te doen bij de Jumbo. De politie meldt dat ze op 'een onbewaakt moment' uit huis was weggeglipt.

Afbeelding

Brand in meerdere landbouwschuren in Zeewolde

In Zeewolde is een grote brand uitgebroken bij een landbouwbedrijf. Het gaat volgens de brandweer om meerdere schuren aan de Winkelweg die in brand staan. Er komt veel rook vrij, die in de wijde omtrek is te zien.