Zus kreeg ‘vreemd bericht’ van marinier uit Argentijnse duikboot voor die van radar verdween

Het is intussen een maand geleden dat de Argentijnse duikboot ARA San Juan verdween. Een ‘vreemd’ bericht net voor de onderzeeër vermist raakte, geeft mogelijk meer duidelijkheid over wat er net gebeurd is.

lbo

Volgens Jessica Medina, de zus van een van de mariniers op de duikboot, werd de ARA San Juan in de buurt van de Britse Falklandeilanden achterna gezeten door een Britse helikopter en een Chileens schip kort voordat die verdween. Dat blijkt uit een berichtje dat die marinier naar zijn familie had gestuurd via Whatsapp. “Ik weet niet hoe dicht de onderzeeër uiteindelijk tot de Falklandeilanden kwam en ik weet ook niet wat de politieke situatie daar is. Maar Dat is alleszins wat hij ons gezegd heeft. En dat is waarmee we het moeten doen.”Het ‘vreemde’ bericht was een van de laatste berichten die vanuit de duikboot verstuurd werden.

Jessica deed afgelopen woensdag haar verhaal in een interview met de Argentijnse krant La Gaceta. “Het was een vreemd bericht over die Britse helikopter en het Chileense schip”, zegt Jessica. “Maar we hebben die conversatie niet verder gezet. Het was het laatste bericht dat ik van hem kreeg.” Een paar dagen later, op 15 november, verdween de ARA San Juan van de radar.

© AP

Ook andere families

Volgens Jessica hebben ook veel andere familieleden van de vermiste mariniers dergelijke berichten gekregen over “het op de vlucht zijn voor een Britse helikopter in de periode van de verdwijning.” “We hebben allemaal het gevoel dat er dingen voor ons achtergehouden worden”, zegt ze nog.

LEES OOK. Dit zijn de vermiste bemanningsleden van duikboot ARA San Juan

Jessica kwam niet eerder met dat bericht naar buiten omdat ze zich “niet in staat voelde” dat te doen. Nu heeft ze beslist het tóch te doen in de hoop dat dit het onderzoek naar de verdwenen duikboot vooruit kan helpen.

Of dat ook echt zo zal zijn, valt nog af te wachten. Een woordvoerder van de Britse marine zegt dat de beweringen van Jessica ‘compleet onwaar” zijn, en dat de Britten geen enkele anti-duikboot helikopters in de regio van de Falklandeilanden, waar de duikboot zich bevond, hebben.

Geen overlevenden

De ARA San Juan verdween 15 november 2017 van de radar. Sindsdien is de duikboot, en dus ook de bemanning, spoorloos. Het is niet duidelijk wat er net gebeurd is. Na de verdwijning werd een internationale zoektocht op poten gezet. Begin december liet de Argentijnse marine weten dat het de zoektocht naar mogelijke overlevenden heeft opgegeven. Het lijkt er dus op dat de 44 bemanningsleden op tragische wijze om het leven zijn gekomen. De zoektocht naar de duikboot zelf gaat wel nog verder.

De verdwijning geldt als de grootste tragedie in de geschiedenis van de marine van het Zuid-Amerikaanse land.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen