© tommy maes

Voormalig gemeentehuis van Vorst wordt toegankelijker gemaakt

Het interieur van het oude gemeentehuis van Vorst (Laakdal) wordt momenteel gerenoveerd. Een lift moet het gebouw toegankelijker maken voor minder mobiele mensen. Ook krijgt het gelijkvloers een nieuwe invulling als ruimte voor pop-up-tentoonstellingen en recepties.

Tommy Maes

Het voormalige gemeentehuis op de Markt van Vorst (Laakdal) deed tot de fusie eind jaren zeventig dienst als het gemeentehuis van Vorst. Nadien heeft het onder meer een tijd onderdak geboden aan het Klompenmuseum en het wijkkantoor van de lokale politie. De vroegere raadszaal op de eerste verdieping deed dienst als trouwzaal en op zolder is de heemkundige kring gevestigd.

Lift

Onlangs zijn er werkzaamheden gestart aan het interieur van het gebouw. “We verbeteren de toegankelijkheid van het vroegere gemeentehuis”, zegt burgemeester Tine Gielis (CD&V). “Er wordt een lift geplaatst, zodat minder mobiele personen ook de trouwzaal op de eerste verdieping kunnen bereiken. Dat was nog niet het geval. Daarnaast worden het sanitair en de verwarming vernieuwd. In een volgende fase willen we ook de buitenkant aanpakken, maar dat hangt van subsidies af.”

Het gelijkvloers krijgt ook een nieuwe invulling. “Het wordt een ruimte waar je bijvoorbeeld een pop-up-tentoonstelling kan organiseren. En bij een trouwpartij kunnen koppels hier een kleine receptie houden na de huwelijksceremonie”, vertelt Gielis. “Zodra de renovatie achter de rug is, vinden de trouwpartijen uitsluitend in het voormalige gemeentehuis plaats. Bij de vernieuwing van de Markt hebben we namelijk een weg voorzien waar ceremoniewagens voor het oud-gemeentehuis kunnen rijden. En de trouwzaal geeft ook een intiemere sfeer.”

De werkzaamheden moeten normaal gezien eind april klaar zijn. In de loop van mei-juni kunnen de eerste trouwers terecht in het vernieuwde oud-gemeentehuis.