Klimaatresolutie Shell sneuvelt

Nieuws
Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft een resolutie afgewezen waarin strengere milieudoelstellingen aan het olie- en gasconcern worden opgelegd. Actiegroep Follow This vroeg om concrete maatstaven waarop Shell zijn doelstellingen baseert. Van de uitgebrachte stemmen was bijna 95 procent tegen.
anp
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen.
Protest bij het AFAS Circustheater in Den Haag tegen Shell, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Deze betogers eisen dat het flexwerk bij Shell beperkt wordt en dat er meer vaste banen komen. anp / Bart Maat

Den Haag

Het bestuur van Shell adviseerde aandeelhouders met klem tegen de resolutie te stemmen. Volgens topman Ben van Beurden is de nieuwe maatregel onnodig, omdat Shell al zelf veel doet voor de overstap op milieuvriendelijke energiebronnen. Daarnaast vindt de directie dat de resolutie het bedrijf te veel beperkingen zou opleggen. Dit zou dan ten koste gaan van de concurrentiekracht van Shell, wat volgens het bedrijf nadelig is voor de aandeelhouders.

Kort voor de stemming over de resolutie sprak Follow This-oprichter Mark van Baal nog van ‘misleiding’ door Shell, dat volgens hem ten onrechte beweert dat de milieuambities van het concern in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Van Beurden schermde daarop met wetenschappelijk onderzoek van topuniversiteit MIT, dat Shells bewering zou ondersteunen.

op koers blijven

Follow This kreeg steun van verzekeraar NN. De institutionele belegger stemde voor, omdat doelstellingen zoals die in de resolutie worden voorgesteld een ‘goed middel zijn om op koers te blijven in de energietransitie’. Pensioenfonds ABP onthield zich van een stemming. De organisatie vindt het, zo kort na de presentatie van de klimaatambities van Shell, nog te vroeg om een grondige herziening te eisen.

Milieudefensie uitte harde kritiek op de uitkomst van de stemming. Volgens de actiegroep hoeft Shell zich door de nee-stem niet te houden aan het klimaatakkoord. De milieuclub kondigde begin april aan een rechtszaak tegen Shell aan te spannen wegens milieuschade.

Eerder op de dag stemden beleggers al in met het beloningsbeleid voor de directie. In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering klonk er nog kritiek op de beloning voor onder meer topman Van Beurden, die 8,9 miljoen euro krijgt overgemaakt, inclusief aandelen en pensioen. ISS, adviseur voor aandeelhouders, was onder meer kritisch over het beleid van Shell op het vlak van veiligheid. <

snel akkoord over Groningen

Shell verwacht snel een definitief akkoord te sluiten met de overheid over de beëindiging van aardgaswinning in Groningen.

Dat zei topman Ben van Beurden dinsdag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgasveld in Groningen ontgint.

Van Beurden zei in een reactie op vragen van een Groningse boer ook dat de NAM te allen tijde zal betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan. Als de NAM geen geld meer heeft, zal Shell zelf de schade vergoeden. Voorlopig heeft NAM nog genoeg geld in kas voor de schadeclaims, zei hij.

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen geleidelijk beëindigen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet in april al weten dat er voor de zomer een akkoord zou zijn met Shell en ExxonMobil, de andere aandeelhouder van de NAM.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.