© phu

Moord op rijke zakenman: moest werkman ‘klusje’ klaren of handelde hij alleen?

In het onderzoek naar de moord op de Nederlandse zakenman Marcel van Hout (51) is zijn ex Jouhara A. (45) gisteravond opnieuw vrijgelaten. Een chatgesprek tussen haar en hun klusjesman in de nacht van de moord in Neerpelt, deed haar achter de tralies belanden. Een conversatie die, zo blijkt nu, over rioleringswerken ging. Klusjesman Roger C. (47) verschijnt vandaag wel voor de rechter, op verdenking van moord.

nancy vandebroek,

“Mijn cliënte ontkent niet alleen alle betrokkenheid, ze is bovendien weer in vrijheid gesteld”, zei Pieter Helsen, advocate van de ex van Marcel van Hout gisteravond. Jouhara A., een Eindhovense van Marokkaanse afkomst, was zaterdag aangehouden en overgebracht naar de gevangenis in Hasselt.

© rr

“In de nacht van de feiten, rond middernacht, hebben mijn cliënte en de klusjesman via gsm met elkaar gecommuniceerd. De speurders vonden het verdacht dat een deel van die conversatie was gewist”, zegt Helsen. “De hele conversatie kon worden gereconstrueerd. Daaruit bleek dat het om een onschuldig gesprek over rioleringswerken ging. De onderzoeksrechter heeft haar daarop in vrijheid gesteld.”

Stiefvader

Volgens geruchten was er een amoureuze relatie tussen de ex van de succesvolle Nederlandse zakenman en de klusjesman. “Klopt niet”, zegt Helsen. “Uiteraard kenden ze elkaar, want hij kluste zowel in haar villa als in die van het slachtoffer. Sinds hun scheiding was er overigens nog een goede verstandhouding tussen Marcel van Hout en zijn ex. Hij was de stiefvader van haar zoontje.”

Wie verstopte harde schijf?

De ex die ook in een riante villa woont op Grote Heide in Neerpelt – trouwens eigendom van Marcel van Hout – trof hem dood aan op woensdag 22 november. Ze was een kijkje gaan nemen in de villa omdat Van Hout niet op zijn werk was komen opdagen en niemand hem kon bereiken. Blijkbaar was hij al de avond voordien om het leven gebracht met een kogel in het hoofd. De klusjesman was een van de vertrouwelingen van de zakenman en had toegang tot de harde schijf waarop de beelden van de bewakingscamera’s werden verzameld. Die harde schijf is verdwenen. Hoe dat komt en waar ze nu zijn, weet de klusjesman naar eigen zeggen niet.

© rr

De raadkamer gaat vandaag na of er voldoende aanwijzingen zijn om de klusjesman nog langer in de gevangenis te houden. Hij ontkent volgens onze informatie elke betrokkenheid.

Geen drugscriminelen

Van Hout is al de vijfde naar Neerpelt uitgeweken Nederlander die er met een kogel wordt afgemaakt. De vorige vier: Nederlandse drugscriminelen. Zware jongens van de Amsterdamse onderwereld. Ook zijn naam viel ooit in een drugsonderzoek, maar verder dan vermoedens kwam het gerecht nooit. Wel brandde een vroeger huis van hem af na een bewuste brandstichting. Jouhara A. werd toen, in 2011, kortstondig vastgebonden en beroofd van haar juwelen. Een link met het drugsmilieu wordt meer en meer uitgesloten. “De kans blijft groot dat de oplossing van de mysterieuze moord toch in de relationele sfeer moet gezocht worden”, zegt advocaat Luk Delbrouck, die de belangen van Van Houts familie behartigt. Hij weerlegt dat de relatie tussen de twee exen nog goed te noemen was.