Direct naar artikelinhoud
Economie

China lijkt aan het handelsconflict te ontsnappen

Voorbijgangers kijken naar beursuitslagen in Shanghai.Beeld AFP

De economie groeit misschien íets minder hard, maar dat is beleid. China ligt nog uitstekend op koers.

China zoekt Europa meer op nu de handelsrelatie met de Verenigde Staten is verslechterd. Dat bleek uit het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan minister-president Mark Rutte begin deze week. Vandaag was de premier ook op de tweejaarlijkse top voor Europese en Aziatische wereldleiders.

Maar heeft China al echt last van het handelsconflict? Dat lijkt mee te vallen. De export en import van de economische grootmacht groeien nog altijd gestaag. Het kan zijn dat deze cijfers zonder de importtarieven nog veel meer waren gestegen, zegt Gerdien Meijerink van het Centraal Planbureau. Maar van een plotselinge daling of afvlakking is in ieder geval geen sprake, ondanks het feit dat de twee grootmachten inmiddels voor honderden miljarden dollars aan heffingen op elkaars producten hebben ingevoerd.

Is het dan geen teken aan de wand dat de groei van de Chinese economie licht is afgenomen, zoals vandaag bekend werd gemaakt? Vorig jaar was de groei over het derde kwartaal 6,7 procent, nu nog maar 6,5 procent.

Strategie

Volgens econoom Arjen van Dijkhuizen van ABN Amro past de daling in de strategie van de Chinezen om de economie geleidelijk te laten afkoelen en om te vormen van een producten- naar een diensteneconomie. “Dit is het gevolg van het beleid van de Chinese overheid om schulden af te bouwen. Minder schulden betekent minder investeringen, dus een minder harde groei.” China is naar eigen zeggen nog steeds op koers om de geplande groeidoelstelling van 6,5 procent voor het gehele jaar te halen.

Toch zijn de gevolgen van het handelsconflict in China merkbaar. Zo is het op de Chinese aandelenmarkt onrustig. “Het conflict zorgt voor een negatief sentiment op de beurs”, zegt Van Dijkhuizen. Bovendien doet de Chinese regering van alles om negatieve effecten van het conflict tegen te gaan. De overheid voerde al fiscale wijzigingen door en er volgen spoedig nog meer maatregelen, zoals belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. 

Dat doet de Chinese overheid niet alleen vanwege de slechte handels­relatie met de VS, zegt Van Dijkhuizen. “Voor een deel neemt de overheid die maatregelen ook om ervoor te zorgen dat de economie niet te hard afkoelt door eerdere ingrepen. Het moet allemaal geleidelijk gaan. Daar is de Chinese overheid actief mee bezig.”

Vooralsnog maakt Van Dijkhuizen zich niet al te veel zorgen over de Chinese economie. “Maar je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt als het handelsconflict met de VS echt gaat escaleren.”