© FRederik BEyens

Oma van Antwerpse stadsgids Tanguy Ottomer overleden: “Zij was mijn grootste inspiratiebron”

In woonzorgcentrum Lozanahof in Antwerpen is Mariette Ottomer (98), de grootmoeder van stadsgids Tanguy Ottomer, overleden. “Mijn bomma was een levend verhalenboek.”

mf

Ze waren niet alleen de beste vrienden, maar Mariette Ottomer was ook Tanguy’s grootste inspiratiebron, vertelde hij geregeld in interviews. “Ze kon urenlang vertellen over de wereldtentoonstelling van 1930, over haar vrijers in de Geuzenhofkes aan de huidige Rooseveltplaats of over de Boerentoren in opbouw. Mijn bomma was een levend verhalenboek.”

Mariette Ottomer werd geboren op 23 november 1919. Tijdens de bezetting trouwde ze met haar grote liefde Liberty Ottomer. Ze nam een corsetteriezaak over in de Hoogstraat, waar ze tot drie jaar geleden ook woonde.

“In die periode sprong ik drie keer per dag bij haar binnen”, vertelt Tanguy Ottomer. “We deelden ook samen ons hondje Patrasche. ’s Morgens ging ik bij haar koffiedrinken, ’s middags eten en met Patrasche wandelen en ’s avonds at ik er mijn boterhammen op en nam ik Patrasche weer mee naar huis.”

Toen ze drie jaar geleden gezondheidsklachten kreeg, verhuisde Mariette Ottomer naar Lozanahof om medische zorg in de buurt te hebben. Daar kreeg ze vrijdag een beroerte en raakte ze in een coma waar ze niet meer uit kwam. Mariette Ottomer werd 98 jaar.

Altijd positief

“Het troost me dat ze nu weer herenigd is met haar grote liefde, die ze vijftig jaar geleden verloor”, zegt Tanguy Ottomer. “Het belangrijkste wat ik van mijn bomma geleerd heb, is om positief te zijn en door te zetten. Toen ze zelfstandig woonde, ging ze nog elke dag naar de winkel, ook al was dat niet gemakkelijk voor haar.” In een interview noemde Tanguy haar zijn “mental coach die me positief tegen het leven doet aankijken”.

Toen Mariette naar het rusthuis trok, verhuisde haar kleinzoon naar het Eilandje. “Ik vond het te moeilijk om elke dag te beseffen dat ze niet meer om de hoek woonde. Nu ga ik mijn appartementje aan de Vrijdagmarkt verbouwen en wil ik weer terug gaan naar die buurt. Dan is de cirkel rond voor mij.”