De Atlas 5-raket die de Starliner naar de ruimte moest brengen stond klaar op het lanceerplatform op Cape Canaveral, Florida.
Foto: AFP

Ruimtevlucht van Boeing op laatste moment uitgesteld door technische fout

De 1e bemande vlucht van Starliner, het ruimteschip van Boeing, is op het laatste moment uitgesteld. Boeing laat weten dat er een technisch probleem was. De bedoeling was dat het toestel vannacht 2 Amerikaanse astronauten naar het internationale ruimtestation ISS zou vliegen.

NASA-astronauten Barry 'Butch' Wilmore (61) en Sunita 'Suni' Williams (58) zaten al klaar in de CST-100 Starliner, toen de 1e ruimtevlucht van Boeing 2 uur voor het geplande opstijgen geannuleerd werd. De 2 astronauten hebben het ruimteschip verlaten, maar hadden nu normaal gezien onderweg naar het ISS moeten zijn.

Boeing laat weten dat er een technisch probleem was met een zuurstofklep van de Atlas V-raket, die de Starliner naar de ruimte moest brengen. De vlucht is nu voor minstens 24 uur uitgesteld, maar het is nog niet duidelijk wanneer de Starliner een nieuwe poging zal ondernemen. De ingenieurs van het project proberen het probleem eerst beter te begrijpen.

NASA-chef Bill Nelson laat op X weten dat veiligheid de grootste prioriteit is. "We vertrekken pas wanneer we er klaar voor zijn."

Dit is opnieuw een tegenvaller voor Boeing, dat al een hele tijd geplaagd wordt door technische problemen. Zo werd ook deze 1e bemande vlucht jarenlang uitgesteld.

Meest gelezen