© Vincent Lee

Essense ‘spiderwoman’ profiteert van dubbele nationaliteit: kampioen in België én Nederland

Behendig is ze zonder meer. Als een spiderwoman klimt Charlène Tilborghs naar boven tegen een verticale muur met hier en daar schijnbaar onoverwinbare overkappingen. Eerder behaalde ze al een Belgische titel, maar dankzij haar dubbele nationaliteit werd ze ook in Nederland kampioen in haar categorie.

Margo Tilborghs

Dit weekend nam Charlène Tilborghs uit Essen deel aan het Nederlands Jeugdkampioenschap in Utrecht. Daar streden de beste jeugdklimmers om de titel van Nederlands kampioen. “Om aan het Nederlands kampioenschap te mogen deelnemen moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. Ik heb beide nationaliteiten, maar op internationaal niveau klim ik voor België”, klinkt het overtuigd bij de talentvolle klimster.

“Mijn Belgisch seizoen boulderen, klimmen zonder beveiliging, is nog maar net achter de rug. Hierbij heb ik mij gekwalificeerd voor het internationaal seizoen in 2019. Ik kijk er alvast naar uit. Tussentijds heb ik in Nederland maar een kwalificatiewedstrijd meegedaan, in het lengteklimmen met beveiliging. Die wedstrijd heb ik gewonnen en zo werd ik geselecteerd voor het Nederlands Kampioenschap.”

Tijdens het Nederlands kampioenschap strijden de twaalf beste klimmers om de titel. Het ging hier vooral om het lengteklimmen. “Om zo hoog mogelijk te klimmen heb je toch een andere soort training nodig dan voor boulderen”, legt Tilborghs uit. “Samen met Liselotte de Bruyn, mijn vaste trainster van Klimax in Puurs en de support van #moutainnetwork, heb ik op korte tijd hard getraind om goed in vorm te zijn voor de wedstrijd. Mijn halve finale ging echt geweldig goed. Ik topte de route op de hoge klimmuur als enige, waardoor ik meteen door mocht naar de finale.”

Gemiste leerstof inhalen

De zestienjarige studente Office & Retail in Stella Matutina Instituut in Wuustwezel kan haar trainingen en wedstrijden voorlopig nog goed combineren. Nederland, Frankrijk, Italië, Rusland, Polen, Zwitserland en Oostenrijk staan al op het lijstje. Mogelijk zal de tiener daar volgend jaar nog twee nieuwe landen aan kunnen toevoegen. “Er staan nog wedstrijden in Portugal en Bulgarije op de planning. Wanneer ik deelneem aan wedstrijden in het buitenland moet ik de gemiste leerstof, testen en taken gewoon inhalen. Maar daar heb ik geen problemen mee.”

“Nu ga ik mij volop concentreren op de Belgische lead wedstrijden. Ik hoop ook daar mooie resultaten te behalen en zo geselecteerd te worden voor de internationale wedstrijden. In 2020 wordt sportklimmen een discipline op de Olympische Spelen. “Daar werk ik nu naartoe.”