© Photo News

Zomertijd of wintertijd behouden? Dit vinden onze lezers

De Beneluxlanden willen een “vorm van raadpleging” organiseren over de afschaffing van zomeruur en winteruur. Maar als het zover is, wat kiezen we dan: permanent winteruur of zomeruur? We vroegen het aan onze lezers.

inke

In de nacht van 27 op 28 oktober draaien we de klok een uur achteruit (3u wordt 2u) en begint de wintertijd. Die duurt dan tot 31 maart 2019. De Beneluxlanden lieten donderdagmorgen weten dat ze een “vorm van raadpleging” willen organiseren over de afschaffing van zomeruur en winteruur.

Als zomer- en winterijd worden afgeschaft, rest ons de vraag: houden we vast aan winter- of zomertijd? We vroegen donderdagmiddag de mening van onze lezers op onze Facebookpagina. Hieronder een greep uit de reacties.

LEES OOK. Wintertijd of zomertijd: wat is nu het verschil?

***

“Altijd winteruur. Waarom? Omdat dat het meest natuurlijke is. Zelfs met het winteruur zijn we nog één uur voor op de zon. We willen meer terug naar de natuur? Dan is het winteruur de enige juiste beslissing. Al de rest zijn zinloze argumenten.”

“Absoluut zomertijd, om 8.00 uur is het in de winter altijd donker en daarna zit iedereen binnen op werk of school. Maar Europa moet dit opleggen zodat er geen verschillen zijn tussen de lidstaten anders wordt het helemaal een zootje!”

“Nog een keer de klok éé´n uur achteruit en dan het winteruur behouden. Anders is het tijdens de wintermaanden donker tot bijna 10u. En kortere zomeravonden worden opgelost door onze alom aanwezige tuinverlichting, wordt die ook eens gebruikt.”

“Winteruur omdat bij zomeruur het ’s morgens een uur langer donker blijft! Te gevaarlijk voor de kinderen in het verkeer!”

“De echte tijd en dat is GMT0. Zou veel oplossen voor iedereen. Mensen in ploegen content, normaal bioritme met de zon en dus de natuur. In de zomer in een frissere kamer slapen, kinderen die niet zagen dat het nog licht is. Die terrasmensen van de zomer is alleen om langer te drinken.”

“Ik kies ervoor om de beide te combineren: ’s morgens een half uur later opstaan om te gaan werken en ’s avonds een half uur vroeger stoppen met werken. Zo is elke burger tevreden.”

“Lentetijd! Langste licht ‘s avonds in de tussenseizoenen... want tijdens de zomer en de winter geeft een uur ‘s morgens en ‘s avonds toch geen verschil (als je in de zomer om 6u of om 7u opstaat is het allebei al licht... in de winter is het bij allebei nog donker).”

***

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER