Crowdpleaser

Crème brûlée met infusie van laurier

© Senne Van der Ven & Eefje De Coninck

Crème brûlée met infusie van laurier De precieze oorsprong van dit populaire dessert is onbekend. Zowel de Spanjaarden, Fransen als Engelsen claimen het. Vast staat wel dat het door de meeste mensen wordt gesmaakt. Het is een blank canvas waarmee je best kan experimenteren. Behalve meer voor de hand liggende smaken als sinaasappel, lavendel of koffie, is laurier een verrassende keuze die het zachte eierpuddinkje veel eer aandoet.

Emma Desmet

Ingrediënten (voor 4 grote of 6 bescheiden porties):

250 ml room

250 ml melk

4 laurierblaadjes

Zeste van 1 citroen (onbehandeld)

½ vanillestokje of een paar druppeltjes vanille-essence

12 eierdooiers

100 g suiker

4 à 6 el kristalsuiker voor het suikerkorstje

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 90 °C. Schraap – als je een vanillepeul gebruikt – de zaadjes uit de gehalveerde peul en gooi zowel de lege peul als de vanillezaadjes bij de melk en room in een kookpot. Verwarm de melk en room en het vanillestokje of -essence samen met de laurierblaadjes en de citroenzeste gedurende 10 minuten, terwijl je af en toe roert zodat de smaken in het melk-roommengsel kunnen trekken. Let erop dat het mengsel het kookpunt niet bereikt. Meng intussen de eierdooiers met de suiker in een hittebestendige mengkom. Zeef de aromaten uit de melk en giet de warme melk op het dooier-suikermengsel terwijl je roert met een garde.

2. Verdeel het mengsel over de potjes – of maak één grote crème brûlée om te delen zoals op de foto – en plaats de potjes in een ovenschaal die gevuld is met een bodempje water. Bak de crème brûlée au bain-marie (in het waterbad dus) gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven.

3. Laat de schaaltjes afkoelen en bestrooi ze net voor het serveren met de kristalsuiker. Gebruik een bunsenbrander om de suiker te karamelliseren tot een krokant korstje. Hiervoor houd je de brander eerst iets verder van het schaaltje zodat de suiker zachtjes smelt en niet meteen te donker kleurt. In een tweede fase kom je iets dichterbij om de suiker donker te branden.

Recept: Johanna Goyvaerts & Barbara Serulus

Foto: Senne Van der Ven & Eefje De Coninck

© Senne Van der Ven & Eefje De Coninck