Eindelijk is het zover: om 17 uur staat het land stil voor de Rode Duivels

© Jan Van der Perre

Eindelijk! Vanmiddag om 17 uur beginnen de Duivels eraan. Het land zal letterlijk tot stilstand komen. Er zijn een paar miljoen ­liters bier gekocht, overal staan grote en kleine schermen klaar – zelfs in de donorcentra van het Rode Kruis – en bedrijven pasten hun werkschema aan. Volgens zelfstandigenorganisatie NSZ wordt op 16 procent van de werkvloeren samen naar het voetbal gekeken. Desnoods moet de lopende band maar even stil. Bij 37 procent mag het personeel vroeger naar huis. “Amper 18 procent doet niets”, luidt het nog bij het NSZ. Maar spelen de Duivels goed en stijgt de WK-koorts, dan gaan die bedrijven gegarandeerd ook nog voor de bijl.

chris snick en kristof simoens

Allen samen voor het groot scherm

Je zal je stinkende best ­mogen doen om dezer dagen een stad, gemeente of zelfs dorp te vinden waar je niet samen naar het voetbal kan kijken. Een zeer klein greepje uit het aanbod: in Gent kan er vanavond tot 4.200 man binnen in Het Kuipke om er op groot scherm te kijken en daarna een feestje te bouwen met Pat Krimson. In Oostende staan er liefst 23 schermen klaar op de Wellington Renbaan. En in Antwerpen is er op de Scheldekaaien een ‘Fan Village’ met “het grootste scherm van ’t Stad”. Maar er zijn natuurlijk ook nog een hele resem cafés en feest­zalen waar een scherm of tv neergepoot wordt.

© lva

3 miljoen liter bier, 210.000 kg chips, alleen al bij Colruyt

Alleen al bij Colruyt verwachten ze 3 miljoen liter bier, 210.000 kg chips en 26 km aan Zwanworstjes te verkopen. Voor bier is dat 60 procent meer dan normaal.

Delhaize verwacht 20 procent meer barbecuevlees te verkopen, Carrefour laat ­weten dat ook slaatjes (+40%) vlot over de toonbank zullen gaan. “Voor de day after hebben we voldoende water voorzien”, luidt het nog bij Carrefour. “Ook daarvan kan er een extra verkoop van 50 procent zijn.”

Ná de rush op pils en chips: rust in de supermarkt

Nadat we de bier- en chipsrekken hebben ­geplunderd, zal het plots heel rustig worden in de supermarkten. “Niet ­iedereen houdt van voetbal, dus zullen de winkels natuurlijk niet leeg zijn”, zegt Baptiste van Outryve van Carrefour. “Maar het zal wel duidelijk rustiger zijn tussen vijf en zeven. Dat merkten we ook tijdens vorige toernooien. Hét moment dus voor wie graag op zijn gemak naar de supermarkt gaat. In verschillende winkels staan wel tv’s waarop je de match kan volgen.”

Bloed geven én supporteren

Rode Kruis Vlaanderen hangt in de meeste ­donorcentra een televisiescherm opdat de voetbalfans naar de wedstrijden kunnen kijken terwijl ze bloed geven. Op die manier hopen ze de traditionele dip in het aantal donaties tijdens drukke voetbaldagen op te vangen.

Een hengel en een goal alstublieft

“Bij elk groot toernooi waaraan de Duivels deelnemen, valt het hier toch even stil in de winkel”, zegt Robby ­Florus (foto) van hengelsportwinkel Robby Fish uit Wommelgem. “Dus heb ik maar een ­beamer in de winkel geplaatst. Zo hoeven vissers de match niet te missen als ze om materiaal komen. Ze krijgen er zelfs nog een hapje en drankje bij.”

© wkb

Bumba maakt plaats voor Kevin

Bij kinderdagverblijf Ukroo, dat drie vestigingen heeft in het Antwerpse, hebben de 15 medewerkers de ouders van de alles samen 35 kindjes uitgenodigd om samen naar de wedstrijd te ­komen kijken in Het Droomhuisje in Merksem. Even geen tekenfilmpjes dus op tv, maar wel Kevin De Bruyne en co. “De hele maand staat hier in het teken van de Rode Duivels”, zegt Jelle Kerremans. “Dat blijft zo zolang ze in het toernooi zitten. Het is ook een ­manier om ouders met een diverse afkomst met elkaar in contact te brengen.”

45 minuten je plas ophouden

Ook de blaas ligt even stil tijdens de match. Plassen gebeurt enkel als het rust is of net na de match. Tijdens de rust van ­België-Algerije (WK 2014) ging het water­verbruik volgens watermaatschappij TMVW met de helft ­omhoog. Na de match werd er zelfs dubbel zo veel door­gespoeld als ­normaal.

Rustige avondspits

Wie voor één keer vlot naar de andere kant van het land wil rijden, vertrekt best tussen vijf en zes. “De kans is groot dat het dan rustig is”, zegt Hajo Beeckman, VRT-verkeersanker. “Kijken we naar de eerste wedstrijd van de Belgen tijdens het WK van 2014, dan zagen we dat de avondspits duidelijk vroeger begon dan normaal. De match was die dag om zes uur, tussen halfvijf en vijf was het plots zeer druk. Iedereen wou naar huis of naar een groot scherm. Daarna zakte de spits als een pudding in elkaar. Om zes uur was er zelfs amper ­verkeer. Nu is de wedstrijd een uur vroeger, maar sowieso zal er een effect zijn op de avondspits.”

© yd

Billy Idol zwijgt tot na de match

Ook rockzanger Billy Idol past zich aan. Vorst Nationaal laat weten dat het concert pas om 21 uur begint. “Zo heeft iedereen de kans eerst naar het voetbal te kijken en daarna nog tijdig in Vorst Nationaal te raken.”

© pn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen