© Chris Nelis

Nieuwe strafklacht tegen broodfokker uit Boechout, zaakvoerder reageert ziedend

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft opnieuw een strafklacht ingediend tegen Puppy House uit Boechout, dat intussen Happy Doggy heet. Een jaar geleden werden de zaakvoerders veroordeeld voor de invoer van te jonge pups. Er zijn nu nieuwe klachten.

kristin matthyssen

Op 22 september vorig jaar werden Mathieu Clerckx en Louisa Thees als zaakvoerders van ­Puppy House door de correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot een geldboete van 9.000 euro. “Belangrijker was de verbeurdverklaring van 191.000 euro voor het feit dat 382 honden te jong op transport werden gezet vanuit Tsjechië naar België”, zegt Anthony ­Godfroid, advocaat van GAIA, die de broodfok bestrijdt. “De procureur wou een handelsverbod, maar de rechter gunde de beklaagden nog één kans.”

Volgens GAIA hebben de zaakvoerders die kans verkeken. “Zo kocht P.R. er in april van dit jaar een zieke beagle”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “Uit ­bacterieel onderzoek bleek dat hij besmet was met een eencellige darmparasiet die overdraagbaar is op mensen. Volgens de dierenarts was de pup jonger dan zijn paspoort vermeldde. Hierdoor werkte de vaccinatie tegen hondsdolheid niet.”

Drie maanden geleden kocht D.G. een bruine labrador bij ­Happy Doggy. “Het dier overleed aan de dodelijke virusziekte ­parvo. Een andere man kocht twee te jonge pups met schurft.”

GAIA eist nu de sluiting. Zaakvoerder Mathieu Clerckx was gisteren nog niet op de hoogte van de klachten. “Vorig jaar had GAIA zogezegd 141 klachten tegen ons. In de rechtszaal zaten zeven mensen, onder wie één met een overleden pup. Bij de andere dieren ging het om pups met klachtjes als diarree. Wij handelen in levende wezens. Dan is het onvermijdelijk dat af en toe eentje sterft, maar de koper wordt steeds vergoed.”

Derde naamsverandering

Dat ze voor de derde keer van naam wijzigden, van Dieren­plezier naar Puppy House en nu ­Happy Doggy, heeft volgens Clerckx niets te maken met het verdoezelen van het verleden. “Puppy House was een eenmanszaak, Happy Doggy een BVBA, wat fiscaal aantrekkelijker is. GAIA beweert dat wij vorig jaar veroordeeld werden, maar wij werden juist vrijgesproken. De enige veroordeling ging over pups die enkele dagen te jong werden ingevoerd. De Belgische overheid heeft die invoerdocumenten wel zélf afgestempeld. Die boete werd betaald, de laster moet nu ­stoppen.”