© BELGA

Kamer keurt nieuwe regels goed voor expertises na natuurramp of noodweer: “Eerlijkere schadevergoedingen”

De Kamer heeft donderdagnacht het licht op groen gezet voor een hervorming van de regels rond expertises na natuurrampen of noodweer. Dat was nodig om eerlijkere schadevergoedingen te garanderen, zegt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).

Bron: BELGA

De hervorming is het gevolg van de zware overstromingen van 2021. De schade door natuurrampen of noodweer wordt in principe gedekt door de brandverzekering, maar in de zomer van 2021 kwamen problemen aan het licht met de schadevergoedingen. De verzekeraars voerden de expertises niet altijd correct uit, met oneerlijke schadeloosstellingen tot gevolg, aldus Dermagne. 

Om dat in het vervolg te vermijden moeten de verzekeraars zich vanaf 1 juli volgend jaar aan een aantal nieuwe regels houden. Zo zullen ze op voorhand moeten meedelen welke verzekeringsexpert de schade komt opstellen. Het expertiserapport moet transparanter, al moet de manier waarop dat moet gebeuren nog worden uitgewerkt met de sector. 

Daarnaast komt er een bedenktijd van vijf dagen om te vermijden dat slachtoffers overhaast een expertise en voorstel tot schadevergoeding aanvaarden.

Ook andere bescherming consumenten

De hervorming maakt deel uit van een wetsontwerp over diverse bepalingen dat donderdag groen licht kreeg van de plenaire vergadering. Het ontwerp omvat daarnaast nog een verbod op afgedwongen telefoonaankopen, een uitbreiding van de basisbankdienst van consumenten en ondernemingen, en maatregelen om de herziening van een hypothecaire lening bij de bank goedkoper te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer