Roeland Verhaert bij de verdwenen molen van Broechem en de nog bestaande Nederhinne.© Joren De Weerdt

Playmobilbeurs met Broechemse gebouwen en historische figuren komend weekend te zien in Lier

Ranst/Lier -

Historicus Roeland Verhaert (48) uit Lier zal op 11 en 12 mei tijdens de eerste Lierse Playmobilbeurs historische gebouwen en figuren uit zijn geboortedorp Broechem in Playmobil tonen.

De historicus werkt in het stadsarchief van Antwerpen en is voorzitter van de heemkundige kring van Broechem. Dat belet de wetenschapper niet om in zijn vrijetijd volop met speelgoed bezig te zijn.

Zo’n tien jaar geleden richtte hij mee de vereniging van Playmobilverzamelaars Connect to Smile vzw op, met zetel in Olmen. In 2019 toonde hij op een beurs in Mol al eens enkele oude gebouwen uit zijn geboortedorp Broechem die hij minutieus op schaal had nagemaakt, vooral van rond de site van de verdwenen, houten molen. Ook de oude hoeve De Nederhinne, het beschermd woonstalhuis uit de vijftiende eeuw heeft Roeland in Playmobil nagebouwd.

Ook de houten windmolen van Broechem die in 1914 sneuvelde in het oorlogsgeweld, herrees in Playmobil uit zijn as. Net als herberg ’t Moleken, bovendien vol stamgasten gebaseerd op echte oud-inwoners.

Kaarters in herberg ’t Moleken.© Joren De Weerdt

Verhaert doet ook zo’n zeventig figuren uit Broechem herleven, van oud-heemkundige Arthur De Belser over priester-schrijver Jozef De Voght en zuster Margaretha tot beenhouwer Nijsmans en zijn eigen grootvader Emiel Verhaert, die schoolhoofd was in Broechem. We brachten er in maart al eens een reportage over, maar dit weekend is het dan eindelijk zover. Intussen heeft hij zijn diorama’s met Broechemse gebouwen nog verder uitgebreid.

Wijlen Herman Deridder.© Joren De Weerdt

Benieuwd? De Playmobilbeurs Lier is een samenwerking van basisschool Klim Op waar de jongste zoon van Roeland zit en Connect to Smile. Ze gaat door op zaterdag 11 mei (10 tot 18 uur) en zondag 12 mei (10 tot 17 uur) in de gebouwen van de Sint-Ursula Middenschool in de Kannunik Davidlaan 15. Online kost een ticket 3,5 euro, aan de kassa betaal je 4 euro. Kinderen kleiner dan één meter mogen gratis binnen. (kma)

www.connecttosmile.com

www.playmobilbeurslier.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners