Op 13 april bestormden Israëlische kolonisten het Palestijnse dorp al-Mughayyir op de Westelijke Jordaanoever.
Foto: AP

Palestijnen ontvluchten dorpen op Westelijke Jordaanoever door geweld van kolonisten, zegt Human Rights Watch

Sinds de start van de oorlog in Gaza zijn 7 dorpen op de Westelijke Jordaanoever volledig leeggelopen door het geweld van Israëlische kolonisten. Ook uit 20 andere dorpen zijn inwoners vertrokken omdat ze niet genoeg beschermd werden tegen de aanvallen van kolonisten. Aan sommige aanvallen namen ook Israëlische militairen deel. Dat blijkt uit een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

"De kolonisten en militairen hebben volledige Palestijnse gemeenschappen weggejaagd en elk huis vernietigd. En dat met de schijnbare steun van de Israëlische autoriteiten", zegt Bill Van Esveld van Human Rights Watch. "Terwijl de wereld zijn aandacht richt op Gaza nemen de wantoestanden op de Westelijke Jordaanoever fors toe. Ze worden gevoed door de straffeloosheid en laksheid van Israëls bondgenoten."

Martelingen, mishandeling en seksueel geweld

De kolonisten zijn schuldig aan onder meer martelingen, mishandeling en seksueel geweld tegenover de Palestijnen. In een van de dorpen die Human Rights Watch onderzocht, hebben gewapende kolonisten de toegangswegen naar het dorp geblokkeerd. Een inwoner getuigt dat ze binnen het uur het dorp moesten verlaten van de kolonisten. "Een man zei dat hij anders onze keel zou oversnijden, en die van onze kinderen", klinkt het.

Palestijnse kinderen zien hoe hun families worden vermoord en hoe hun huizen en scholen worden verwoest

Bill Van Esveld, Human Rights Watch

"Palestijnse kinderen zien hoe hun families worden vermoord en hoe hun huizen en scholen worden verwoest. De Israëlische autoriteiten zijn hier uiteindelijk schuldig aan", vindt Van Esveld. "Hooggeplaatste  staatsfunctionarissen stimuleren de aanvallen of slagen er niet in ze te voorkomen. De bondgenoten van Israël doen niet genoeg om dat te stoppen."

Al meer dan 700 aanvallen

Tussen 7 oktober en 3 april telden de Verenigde Naties meer dan 700 aanvallen van kolonisten op Palestijnen. Bij minstens de helft waren Israëlische militairen in uniform aanwezig. Al zeker 1.200 mensen zijn weggejaagd uit hun dorpen, 17 Palestijnen zijn gedood en er raakten 400 Palestijnen gewond. Langs Israëlische zijde zijn 7 mensen gedood.

Mentaal welzijn

Het geweld laaide afgelopen weekend opnieuw op toen het lichaam van een 14-jarige Israëlische jongen, die in een nederzetting woonde, werd teruggevonden. Sindsdien hebben kolonisten al 17 Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever aangevallen. Daarbij kwamen 4 Palestijnen om het leven. De kolonisten hebben ook huizen en voertuigen in brand gestoken en vee afgeslacht.

De kolonistenaanvallen hebben ook een grote impact op het mentaal welzijn van de Palestijnen. Ze leven voortdurend in angst, kinderen hebben nachtmerries en kunnen zich moeilijk concentreren. De meeste kinderen konden een maand of langer niet naar school toen ze werden ontheemd.

Oorlogsmisdaden

De mensenrechtenorganisatie stipt aan dat de gedwongen verplaatsing en de toe-eigening van eigendommen in bezet gebied oorlogsmisdaden zijn. Bovendien schendt Israël ook mensenrechten door de Palestijnen systematisch te onderdrukken.

Human Rights Watch roept de internationale wereld op om actie te ondernemen. Dat kan door meer sancties en door de verantwoordelijken voor de misdaden in de Westelijke Jordaanoever voor het Internationaal Strafhof te brengen, vindt de organisatie. 

Meest gelezen