Direct naar artikelinhoud
Diefstal

Wie betrapt wordt op shopliften, moet boete ter plekke betalen

Wie betrapt wordt op shopliften, moet boete ter plekke betalen
Beeld belga

Als het van bevoegd minister Denis Ducarme (MR) afhangt, moeten winkeldieven vanaf volgend jaar rechtstreeks een boete betalen aan de handelaars die ze bestolen hebben. In Nederland heeft zo'n systeem al succes.

Concreet komt het erop neer dat wanneer een winkelier een dief op heterdaad betrapt, hij hem of haar een soort voorstel tot minnelijke schikking met een schadevergoeding kan doen, een zogenaamde dading. Gaat de dief akkoord met zijn schuld en het bedrag van de schadevergoeding en is een politietussenkomst niet noodzakelijk, dan is de zaak afgehandeld.

'We zouden graag op 1 januari 2018 starten'
Denis Ducarme (MR), Minister voor Zelfstandigen en Kmo's

In Nederland bestaat er al een dergelijk systeem. "Handelaars mogen bij onze noorderburen een schadevergoeding van 181 euro vragen aan een winkeldief. Het systeem werkt", stelt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "65 procent van de claims wordt direct door winkeldieven betaald. Wie dat niet doet, krijgt een incassotraject voorgeschoteld. Zo wordt in totaal 80 procent van alle boetes betaald." De winkeliers moeten nog administratiekosten betalen aan de Stichting Afrekenen met Winkeldieven, die alle rompslomp regelt, maar houden finaal nog 143 euro over. "Het aantal winkeldiefstallen is er gedaald en een handelaar is er sneller bereid een aangifte te doen, omdat de kans groot is dat hij vergoed wordt."

Werklast verlichten

Minister voor Zelfstandigen en Kmo's Denis Ducarme (MR) is het idee genegen. "We werken aan een protocolakkoord met Binnenlandse Zaken en Justitie en zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ", klinkt het op het kabinet. "Alle partijen zitten op dezelfde golflengte en we zouden er graag op 1 januari 2018 mee starten."

Met de maatregel kan men de werklast van politie en parket verlichten. Hoe groot de boete in ons land zou zijn, is nog niet beslist.