© François De Heel

MAS pronkt met tsarenkroon

In het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) opent woensdag Schitterend Verlangen, een expo in het kader van het begin oktober afgetrapte Diamantjaar van Antwerpen.

blg, jvb

De tentoonstelling gaat op zoek naar de manier waarop de mens zijn verlangen naar liefde, status, macht en zingeving vertaalt in objecten uit zeldzame materialen zoals diamant.

Tot de topstukken horen een diadeem van koningin Elisabeth en de vermoedelijke verlovingsring van hertogin Maria van Bourgondië (1457-1482). Voor zover bekend de eerste met diamanten in zijn soort. Ook de Mariakroon van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is uitzonderlijk naar het MAS gebracht voor Schitterend Verlangen. En ook een replica met echte diamanten van de Russische tsarenkroon is een van de topstukken. Na de Oktoberrevolutie van 1917 verloor de kroon haar symbolische waarde. In 2012 lieten de Russen een replica maken met twee keer zoveel diamanten als het origineel: 11.352. Hoewel die stenen maar de helft zo groot zijn als de originele, schitteren ze door hedendaagse slijptechnieken veel meer dan 250 jaar geleden. In die zin is deze kroon voor diamantproducent Rusland een statussymbool.

De expo plaatst de begeerde objecten in dialoog met kunstwerken. Zo is er een portret van Rubens’ tweede vrouw Helena Fourment, geschilderd door de meester zelf, te zien waarop Fourment een diamanten borsthanger draagt, naast een soortgelijk juweel uit dezelfde periode.

Schitterend Verlangen bevat ook enkele hedendaagse werken die verlangen symboliseren of verwijzen naar de zin of onzin van het vertalen van verlangen in objecten. Onder meer Jan Fabre, Philip Aguirre en Thierry De Cordier zijn op dat vlak vertegenwoordigd in het MAS.

De expo vormt de start van het culturele luik van het Antwerpse Diamantjaar, naar aanleiding van een document dat al sinds 1447 diamanthandel aantoont in Antwerpen in de vorm van een verbod op de verkoop van valse diamanten. Die 570ste verjaardag wordt nog tot maart 2018 gevierd met een hele reeks activiteiten. Schitterend Verlangen loopt tot en met 14 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER