Brandende molboekjes, de stem van de mol en tranen: dit was de vijfde aflevering van ‘De mol’

Het gebrek aan geld en een manke groepsgeest deden de emoties even hoog oplopen in ‘De mol’. Gelukkig werd de prijzenpot dit keer wel gespijsd, maar een rituele verbranding van de molboekjes kostte ook een slachtoffer.

Eva De Poorter

Het begon op een roast te lijken. Hoe Gilles De Coster telkens ludiek de vinger op de wonde legde: die groepspot is toch magertjes. Bij de eerste opdracht in Caccamo werd er alvast 1.200 euro verdiend. Al had het eigenlijk ook 2.400 euro kunnen zijn.

LEES OOK. Zo raden kandidaten in ‘De Mol’ welke spaghetti van hun mama is: “Die herken ik uit de duizend”

De drie moeten hun hints uit voorwerpen zoals een stel pompoenen snijden.© Play4

De groep splitste zich in twee delen. Michael, Charlotte en Bernard probeerden vijf verdedigingstechnieken van de lokale schermsport onder de knie te krijgen. Tegelijk werden Stéphanie en Senne in een doodskist rondgedragen door de stad. De drie schermers moesten te weten komen aan welke kerk de twee kisten zouden neergezet, en die bereiken voordat de pastoor zijn grafrede had beëindigd.

De echte stem

Helemaal rusten mochten Stéphanie en Senne niet doen. Ze moesten onder meer vijf moordenaars aan hun slachtoffer linken, terwijl ze in de kist in gebroken Engels de hulp vroegen aan de Sicilianen. Niet eenvoudig, maar ze wisten toch John Lennon aan Mark Chapman, en Julius Caesar aan Brutus te linken. Waardoor er 1.200 euro in de pot komt. Daarna moesten ze raden welke vijf Nederlandstalige nummers er werden gespeeld tijdens hun rouwstoet door de fanfare die mee liep. Daar raadden ze twee uitvoerders, en kwam er opnieuw 1.200 euro bij.

Vanuit de kist moesten Stéphanie en Senne moordenaars aan hun slachtoffers linken.© Play4

Theoretisch toch. Met de juiste verdedigingstechnieken konden de schermers kerken laten schrappen op de landkaart. Maar toen Bernard de bamboestok niet opengesneden kreeg met een zakmes, om te lezen welke techniek ze moesten gebruiken, koos Charlotte voor de foute verdediging. Met de helft van het te winnen prijzengeld lieten ze uiteindelijk de laatste foute kerk schrappen, waardoor ze uiteindelijk net op tijd aankwamen bij het juiste gebouw.

12.240 euro in de groepspot, Gilles De Coster vindt het nog altijd te weinig. Dus schenkt hij 3.000 euro. Helaas is dat niet uit liefdadigheid, want de mol wil toeslaan. Die had beloofd om zijn of haar stem te laten horen. Ongefilterd. Met het geschonken geld moeten de vijf kandidaten een bod uitbrengen. “De winnaar is die met het op een na hoogste bod”, aldus De Coster. “Wat er nog overblijft van die 3.000 euro gaat nog naar de groepspot.”

Het is Michaël die met 2.600 euro de bovenhand haalt. Hij krijgt inderdaad de stem van de mol te horen, maar ook die van de overige kandidaten. Alle stemmen waren gegenereerd met kunstmatige intelligentie. Behalve die van de mol. Om het nog een keertje te beluisteren, offerde hij het resterende geld op. Opnieuw een opdracht met nul euro als resultaat.

Tranen

Bij Charlotte werd net dat een beetje te veel. Zij bood het laagste bedrag, van 200 euro. “Ik dacht dat we in dezelfde mindset zaten: allemaal tegen de mol. Het is me nu gewoon te veel.” In de wagen vloeiden de tranen van teleurstelling in haar medekandidaten. Vooral Bernard zat wat onwennig in de auto.

Om die situatie te verteren, trokken ze naar de wellness, maar lang duurde de rust niet. Hun molboekje bleek gestolen. Aan de rand van een bos wachtte Gilles De Coster hen op voor een paintballopdracht. De inzet? Hun molboekjes redden van vernietiging. Ze bengelden boven een vuur. Het enige wat hen weghield van de vlamen, waren drie rode draden. Met hun paintballgeweren moesten ze in drie rondes aanvallers met een mes weren.

De drie rode draden moesten beschermd worden.© Play4

Elk gered boekje kon 1.000 euro opleveren. Alleen was het aantal kogels was beperkt. Iedereen begon er met zes. Bij de eerste aanval tegen zes man knapte er een rode draad. Dan ontdekten ze dat een molboekje opofferen een code kon opleveren voor een kluisje waarin dertig stuks aan munitie zaten. Ze besloten het boekje met nummer 1 op op te geven. Sennes boek, zo bleek.

Bij de tweede aanval waren er negen belagers, met quads dit keer. Ook nu sneuvelde er een draad. Om opnieuw kogels bij te vullen, trokken de kandidaten naar een schietstand. Ze konden elk een keer mikken op een van de vijf nummers, om te weten wiens boekje achter welk nummer verscholen zat. Stéphanie raakte nummer drie, en hoorde haar eigen naam. Ze besloot het boekje op te geven.

Bij de overige kandidaten won ze sympathiepunten. Zeker wanneer ze erin slaagden om de derde rode draad veilig te houden. 3.000 euro in de pot, waardoor die nu op 15.340 euro staat. Maar zonder molboekje een eliminatietest doen, bleek niet zo eenvoudig. Stéphanie kreeg een rood scherm en moest het spel verlaten. Tot haar grote spijt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER