© Isosport

Rik De Mil openhartig over vermeende salonremise tussen Westerlo en KRC Genk: “Er zijn heel veel leugens verteld”

Antwerpen -

Na een kleine twee maanden vond Rik De Mil de tijd rijp om klare wijn te schenken over KVC Westerlo – Racing Genk. De ex-coach van de Kemphanen vertelt hoe de vork werkelijk in de steel zit.

Lander De Koninck

Er zijn maar weinig voetbaltrainers die in de beginjaren van hun carrière zo gekweld werden door ethische dilemma’s als Rik De Mil. Vorig voetbaljaar deed hij het seizoen uit als trainer van Club Brugge. Voor de laatste wedstrijd tegen Union pleitten enkele supporters van blauw-zwart voor een nederlaag om te voorkomen dat aartsrivaal Royal Antwerp FC kampioen zou worden. Rik De Mil en zijn manschappen spraken af om hun sportieve plicht na te komen en vol voor de overwinning te gaan. En zo geschiedde: Homma schoot de titeldroom van Union aan flarden en Antwerp greep de landstitel. “Ik ben wel content dat het op die manier gebeurd is. Je houdt daar altijd een correct gevoel aan over”, aldus De Mil.

Sportieve plicht

De verwijten dat hij zijn sportieve plicht niet nakwam tijdens de wedstrijd KVC Westerlo – Racing Genk deden hem dan ook pijn. “Er zijn gewoon ongelooflijk veel leugens verteld.” De Mil moest de Kemphanen van degradatie behoeden. Op de laatste speeldag thuis tegen Racing Genk garandeerde één punt een verlengd verblijf in de hoogste voetbalklasse. “Maar wij gingen 100 procent voor de winst”, aldus De Mil. Westerlo klom op voorsprong, maar slikte tegen een tienkoppig Genk laat in de wedstrijd de gelijkmaker. “Het enige wat ik toen gezegd heb tegen de spelers is: ‘Neem geen onnoemelijke risico’s, zorg dat de organisatie blijft en doe geen domme dingen.’ Zo is die situatie ontstaan.”

“Het enige wat ik toen gezegd heb tegen de spelers is: ‘Neem geen onnoemelijke risico’s, zorg dat de organisatie blijft en doe geen domme dingen.’ Zo is die situatie ontstaan”

Rik De Mil

Ex-coach KVC Westerlo

Met die situatie refereert De Mil aan de ongemakkelijke vier minuten waarbij de bal doelloos rondgespeeld werd en Madsen (KVC Westerlo) en Kayembe (Racing Genk) een een-tweetje deden.

© Isosport

Duur een-tweetje

Die ongemakkelijke vier minuten verzekerden Westerlo van het behoud, Genk van Play-off 1, maar kostten Rik De Mil zijn job. “Ja, dan ben je gebroken. Omdat je maanden aan een stuk voor iets werkt, het realiseert en dan gebeurt dat”, blikt De Mil terug.

Verwijten van matchfixing bleven in het rondvliegen. De Mil zonderde zich af. “Dan heb je twee keuzes: ofwel reageer je onmiddellijk en ga je vol ten aanval ofwel blijf je sereen, ken je de waarheid en komt die vroeg of laat naar boven.” Nadat de bondsprocureur uitverteld was, had De Mil zijn versie van de feiten gegeven. “Ik heb gewacht tot het allerlaatste en dan met alles wat in mij zat – dat daar al lang zat – het correcte verhaal verteld.”

Het wederoptreden van De Mil liet niet lang op zich wachten. “Mehdi Bayat contacteerde mij meteen en drie uur na mijn ontslag hadden we een gesprek.” Na enkele dagen bedenktijd werd De Mil trainer van Charleroi die hij recent ook in 1A hield.

Tijd heelt alle wonden. Terugblikkend op zijn verblijf in Westerlo blijft vooral de fijne samenwerking met spelers, staf en andere medewerkers hem bij. “Als ik hen terugzie dan gaat dat positief zijn. Dat mag je niet als een mislukte passage meedragen”, besluit De Mil. Het verleden van De Mil doet vermoeden dat Charleroi ondanks dat het verzekerd is van behoud nog voluit zal gaan in de resterende wedstrijd.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer