© EPA-EFE

Israëlische overheid riep op om te stemmen op Eurovisie-inzending: “This is not a drill”

De staat Israël riep tijdens de halve finales van het Eurovisiesongfestival op om te stemmen voor de Israëlische inzending. De sociale media-accounts hebben veel volgers uit andere landen. “Dit is het moment, op het grootste podium van de wereld.”

“De lijnen zijn open, niet vergeten om te stemmen.” En: “This is not a drill, stem Eden.” Via haar officiële accounts op sociale media riep de staat Israël donderdagavond iedereen op om op de Israëlische inzending te stemmen. Israël heeft veel volgers die zelf niet in Israël wonen en dus wél op een Israëlische inzending kunnen stemmen.

Op Instagram, waar @stateofisrael 1,4 miljoen volgers heeft, postte het liefst zestien verhalen en acht berichten, . De officiële Tiktok-account (800.000 volgers) verspreidde vier video’s met “stem #14” en op X verschenen 25 berichten.

“Eden staat voor alles waar we van houden in ons land”, klonk het vooraf al. “Dit is het moment, op het grootste podium van de wereld”, staat er op de officiële afbeeldingen. “Vergeet niet om te delen.” (lees verder onder het bericht)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opvallend: ook heel wat ambassades in Europese landen verspreidden zelf een boodschap om te stemmen. Die van de Belgische ambassadrice pikte in op de vakbondsactie van de VRT, waarop een pancarte met #stopgenocide verscheen voor aanvang van de uitzending.

“Schaam je, VRT”, schreeft Idit Rosenzweig-Abu. “Om tegengewicht te bieden tegen deze verachtelijke mensen, die tv-zendtijd overnamen om anti-Israëlische leugens te tonen aan kijkers van het Eurovisiesongfestival: stem #14 voor Eden.” (lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Of en in hoeverre die acties op sociale media ook effect hadden, is niet zeker. De Italiaanse omroep toonde na de uitzending wel een lijst met cijfers die toonden dat Israël bijna 40% van de stemmen kreeg. De eerste achtervolger strandde op 7%. Normaal krijg je de uitslagen van de halve finales pas na de finale van zaterdagavond te zien. (kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer