© dirk van de velde

Vader ontvoerde Rubi (5) trekt naar Verenigde Naties in New York: “Als ze mij niet ontvangen, blijf ik de hele dag staan”

Gert Broeckx uit Boechout, vader van de naar Peru ontvoerde Rubi (5), vliegt volgende donderdag naar New York. Hij gaat bij de Verenigde Naties aanklagen dat Peru het Verdrag van Den Haag schendt.

kma

Het verhaal van de strijd van de plantenkweker uit Boechout is intussen gekend. Gert werd via het internet verliefd op een Peruaanse. Ze kwam naar België, schonk hem een dochter en vertrok op 18 oktober 2013 naar Peru, mét de baby. Zogezegd om het kindje aan haar familie te tonen. Maar op 5 maart 2014 bleek dat de vrouw helemaal niet de intentie had om terug te keren. Hoewel de rechtbank erkende dat het om een ontvoering ging en de ex-vrouw van Gert het kind moest terugbrengen, gebeurde dat niet.

Advocaat overgevlogen

Ondanks de veroordeling van de vrouw wegens parentale ontvoering, krijgt Gert zijn dochter niet terug. Afgelopen week was er overleg in Brussel met een afgevaardigde van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken en Justitie, waarvoor Gerts Peruviaanse advocaat speciaal kwam overgevlogen. Hij kwam pleiten dat België op 6 maart bij de eerstvolgende zitting een vertegenwoordiger zou sturen. De vraag wordt voorlopig in beraad gehouden.

Aangekondigd met brief

“Ik kreeg te horen dat Peru niet het enige land is dat het Verdrag van Den Haag schendt. Reden temeer om die landen – die lid zijn van de Verenigde Naties – aan de oren te trekken”, vindt Gert. “Ik heb enkele weken geleden mijn komst naar New York aangekondigd met een brief aan de secretaris-generaal Antonio Guterres. Als ze mij niet ontvangen, blijf ik daar de hele dag staan.” De Boechoutenaar gaat in New York ook de ambassade van Peru en België bezoeken. “Ze kunnen niet verwachten dat ik stilzit.”

De wanhopige vader deed de voorbije jaren heel wat om Rubi in zijn leven te houden. Naast zijn brievenbus staat een tweede brievenbus met haar naam. Zijn telefoon beantwoordt hij steevast met “hallo, met de papa van Rubi”. Hij rijdt met een gepersonaliseerde nummerplaat met de naam van zijn dochter en ook op al zijn kleding liet hij Rubi’s naam borduren. “Zelfs op de stropdas die ik in de rechtbank in Lima droeg, stond Rubi geprint.”