Nicolas Maeterlinck

Politici reageren op overlijden Miet Smet: "In de machowereld van vele decennia geleden stond zij op de barricaden"

Met Miet Smet "verliest ons land een echte 'Grande Dame'". Zo reageert CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op het overlijden van de minister van Staat. "In de machowereld van vele decennia geleden stond zij onvervaard op de barricaden voor vrouwenrechten en meer gelijkheid tussen man en vrouw." Ook heel wat oude politieke boegbeelden spreken hun bewondering uit voor wat Smet heeft nagelaten.

Smet overleed afgelopen nacht op 81-jarige leeftijd. De christendemocrate drukte haar stempel op de Belgische politiek in de jaren tachtig en negentig, onder meer als staatssecretaris voor Leefmilieu en Gelijke Kansen en als minister van Arbeid.

Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is het "niet overdreven om te stellen dat Miet de grootste feministe is die ons land ooit heeft gekend". "Miet heeft ongelooflijk veel mensen geïnspireerd, waaronder mezelf. Haar ongeëvenaard engagement, haar passie en haar dossierkennis verdienen enkel bewondering en het grootste respect."

Haar nalatenschap kan niet overschat worden, stelt Mahdi. "In naam van de hele christendemocratische familie wens ik de familie alle sterkte in deze moeilijke dagen."

"Vrouwen kansen gegeven"

Ook CD&V-coryfee Wivina Demeester, die samen met Smet in verschillende regeringen zetelde, zegt dat Smet heel sterk heeft ingezet op de deelname van vrouwen in de politiek. "Zij heeft dat heel sterk gedaan en heeft veel vrouwen kansen gegeven. In die periode is het aantal vrouwen in de politiek ook sterk gegroeid."

"Wij waren in 1986 als staatssecretaris toegevoegd aan minister Dehaene en we hebben daar samen heel wat dingen kunnen realiseren. Zo moest Miet zich bezighouden met met de kernramp in Tsjernobyl, een moeilijke bevoegdheid."

Miet was heel kordaat, een krachtige politica

CD&V-coryfee Wivina Demeester

"Miet was heel kordaat, een krachtige politica, en ze stond erop om haar bevoegdheden te kunnen beheren. Soms waren we zelfs wat concurrent", glimlacht Demeester. "Maar we hebben altijd geprobeerd om goed samen te werken."

Demeester heeft ook in de laatste jaren contact proberen te houden met Smet. "We zagen de eerste verschijnselen van dementie optreden, die ik vrij goed herken door de dementie bij mijn zoon. Ik ben haar nadien nog een paar keer gaan opzoeken in het woonzorgcentrum." 

"Zeer vooruitstrevend"

Oud-CD&V-kopstuk Marc Van Peel noemt Miet Smet "op talloze vlakken vooruitstrevend". "Ze was vooruitstrevend op vlak van milieu, op vlak van gelijke behandeling van mannen en vrouwen. En ze heeft er in het Waasland mee voor gezorgd dat het Deurganckdok geaccepteerd werd, nu toch de grootste containerterminal van Europa."

"Je mag niet vergeten dat ze als vrouw in een tijd leefde waarin nogal wat mensen vonden, ook in de parlementaire fracties, dat de plaats van de vrouw aan de haard was. Daarin heeft ze heel veel verandering gebracht."

Miet Smet in 1999, naast (vlnr) Jean-Luc Dehaene, Marc Van Peel en Luc Van den Brande.

Marc Van Peel was midden jaren 90 ook enkele jaren CVP-voorzitter. Toen hij op een bepaald moment de Europese lijst moest samenstellen, koos hij ervoor om Miet Smet op de eerste plaats te zetten, ten koste van Wilfried Martens. "In het kader van de vervrouwelijking dacht ik dat dat een goed idee was. Voor Martens ging dat te ver: hij weigerde toen op de lijst te staan. Maar zoals iedereen weet is het tussen haar en Martens achteraf meer dan goed gekomen. (Martens en Smet zijn later, in 2008, getrouwd, red.)"

Crevits: "Veel betekend voor mij"

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) zegt geschrokken te zijn over het nieuws van Smets overlijden. "Miet heeft voor mij persoonlijk ook heel veel betekend. Ik ben zelf een product van positieve discriminatie. In 2004 moest er bij de Vlaamse verkiezingen een vrouw op de derde plaats komen. Dat ben ik geworden. Zonder quota voor vrouwen was ik wellicht nooit parlementslid geworden en al zeker geen minister."

Ze heeft me geleerd om vooral niet te zwijgen in de politiek.  En om in jezelf te blijven geloven, ook als het echt lastig wordt

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V)

"Miet is een monument en zal nooit vergeten worden wegens haar enorme bijdrage voor de kracht van vrouwen in de politiek. We zullen haar missen."

De eerste jaren van mijn politieke carrière zat Crevits naast Smet in het parlement. "Ze heeft me geleerd om vooral niet te zwijgen in de politiek.  En om in jezelf te blijven geloven, ook als het echt lastig wordt, en om fier rechtop te blijven staan. En ze heeft mij ook geleerd: ga regelmatig naar de kapper (Lacht)."

"Vuurwerk"

Voormalig socialistisch boegbeeld Leona Detiège vertelt dat ze van in de jaren 70 tot in de jaren 90 heel vaak met Miet Smet heeft samengewerkt. "Wij hebben samen die vrouwenbeweging - zij vanuit haar christelijke zuil, ik vanuit de socialistische - vertegenwoordigd."

Wij hebben samen die vrouwenbeweging - zij vanuit haar christelijke zuil, ik vanuit de socialistische - vertegenwoordigd

Voormalig socialistisch boegbeeld Leona Detiège

Dat is haar erfenis, vindt Detiège. "Ze heeft er, via wetgeving, voor gezorgd dat er nu een groot verschil is tegenover vroeger in de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek en het parlement. Zonder die wetten zou dat allemaal niet gebeurd zijn."

"Ze was een zeer goede collega. Wij konden goed samenwerken en bij meningsverschillen werd daar goed over gepraat."

Archiefbeeld uit 1988, vlnr: Paula D'Hondt, Anne-Marie Lizin, Miet Smet en Leona Detiège zitten samen in de regering-Martens VIII.

Die mening is ook Detièges partijgenoot Johan Vande Lanotte toegedaan. "Miet Smet was zeer outspoken en ik ook. Dat gaf vuurwerk, maar dat werkte tegelijk ook." Samen werkten Vande Lanotte en Smet onder meer aan wetgeving over wie illegaal in ons land aan het werk was, maar waarbij dan de werkgever gestraft werd.

"Dat was een aangename, maar ook vrij scherpe samenwerking. We moesten dan wel wat robbertjes uitvechten. Smet ging echt voor haar politieke ideeën", aldus nog Vande Lanotte. "Ik had daar wel bewondering voor. Zij had een visie en hield niet zoveel rekening met bepaalde geplogenheden. Ze liep buiten de betreden paden en dat is toch wel goed voor een politicus."

PODCAST

Podcast 'Onder ons: politiek'

Ivan De Vadder neemt je, samen met één van zijn collega's, mee in het politieke nieuws. Met ook een blik àchter de schermen van de politiek en de redactie.

Meest gelezen