© hbvl

FACT CHECK. Helpt melk drinken als je verkouden bent?

FACT: Volgens een Brits onderzoek drinken mensen met een verkoudheid best geen melk als ze het gevoel hebben dat hun klachten hierdoor verergeren. Gezondheid en Wetenschap vatte de koe bij de horens.

Dr. Marleen Finoulst

CHECK

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, sinussen en keel. Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan daardoor verstopt raken. Het snot kan uit je neus lopen of naar achter in je keel lekken. Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, ook al kan het hoesten, niezen of snotteren soms een paar weken duren. Medicijnen zijn bij een verkoudheid niet nodig. Antibiotica helpen ook niet, want een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Vermijd vooral extra irritatie van de slijmvliezen, zoals rook.

Britse onderzoekers wilden weten of minder melk drinken de klachten tempert. Voor hun onderzoek brachten ze 108 verkouden personen (26 mannen en 82 vrouwen) samen bij wie de slijmafscheiding van neus en keel steeds erger werd. Ze deelden ze blindelings in in twee groepen. Allen volgden ze eerst gedurende drie dagen een zuivelvrij dieet. De volgende vier dagen dronk de ene groep dagelijks 350 ml melk en de andere groep 350 ml plantaardige sojadrink. Door toevoeging van een smaakstof konden de deelnemers niet achterhalen welke drank ze kregen. Dagelijks werd aan de deelnemers gevraagd een vragenlijst in te vullen met een score voor de hoeveelheid slijmproductie die ze opmerkten. De groep die ook de laatste vier dagen geen zuivelproducten dronk, had minder last van slijmvorming in de neus en keel in vergelijking met de groep die echte melk dronk. Dit nieuwe onderzoek is dan wel correct opgezet, er zijn een aantal belangrijke beperkingen waardoor de besluiten met een korreltje zout genomen moeten worden. Allereerst betreft het een zeer kleine studie en is de opvolgtijd heel kort. Verder werd de info over de slijmproductie verkregen uit vragenlijsten die de proefpersonen zelf invulden. Deze informatie is altijd vertekend en staat nooit gelijk aan een werkelijk meting van de slijmproductie. Men weet tot op heden ook niet wat het mechanisme is achter de subjectieve verergering van de slijmproductie door melk te drinken. Net zoals men niet weet waarom honing een subjectieve verlichting van hoestklachten geeft. Om de klachten van een verkoudheid te verminderen is stoppen met roken veel efficiënter dan dat glas melk laten staan.

10% WAAR

Dit nieuwe onderzoek bewijst helemaal niet dat melk drinken klachten tijdens een verkoudheid zou verergeren. Als je deugd hebt van een kop warme melk met honing wanneer je verkouden bent, moet je dat vooral blijven drinken. Ook al heeft het geen invloed op het genezingsproces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer