Hoezo, griezelige plek? Wouter Deprez jaagt je lachend door deze beroemde burcht

© fvv

Het Gravensteen een huiveringwekkende plek? Schrik dan niet als u de ­bezoekers met een glimlach op het gezicht door de middeleeuwse burcht ziet wandelen. Vanaf vandaag is voor iedereen een ‘comedy audiotour’ beschikbaar, ingesproken door komiek en nieuwe Gentenaar Wouter Deprez. “Een investering in de nieuwste bladzijde van een eeuwenoud verhaal.”

Cédric Maes

“Het heeft net geen bloed, zweet of tranen gekost”, klonk het bij komiek Wouter Deprez bij de voorstelling van de Gravensteen Comedy Tour. “We hebben hier wekenlang rondgelopen, en de muren van de burcht schreeuwden hun geschiedenis bijna in ons gezicht.”

Deprez heeft zich stevig ingelezen in de geschiedenis van het Gravensteen en werkte maandenlang aan een komische audiotour doorheen de burcht. Mét respect voor de geschiedenis, uiteraard, maar op een geestige en aangename manier. “Mijn kinderen noemden me op de duur graaf, omdat ik meer hier was dan thuis. Toen ik mijn vrouw liet weten dat de tour afgewerkt was, haalde ze de scheidingspapieren terug uit de envelop”, grapte hij erop los.

Nieuwe schetsen

Bij de audiotour, die een klein uurtje duurt, horen ook nieuwe schetsen van tekenaar Randall Casaer. Die stak de ridders en prinsessen in het nieuw.

© fvv

“Musea hebben soms het imago ouderwets en stoffig te zijn. Daar moeten we vanaf”, zei Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) bij de voorstelling. “Met een audiotour als deze schudden we dat stoffige eraf, en wordt het Gravensteen een nog grotere aantrekkingspool voor Vlaanderen en Gent.”

8,6 miljoen euro

De Vlaamse overheid investeert bijna 4,8 miljoen euro in de vernieuwing van de burcht, de Stad legt er nog eens 3,8 miljoen euro bij. “Het Gravensteen lokte vorig jaar al 350.000 bezoekers naar Gent”, zegt toerismeschepen Annelies Storms (SP.A). “Met dit duwtje in de rug van Vlaanderen mikken we op 500.000.”

Nog op de vernieuwingsagenda van het Gravensteen: vier andere audiotours, een nieuw onthaal, sleutelkastjes, nieuw sanitair en een lift. Storms: “We zoeken een ontwerpteam voor een masterplan. Dat moet het Gravensteen de komende jaren helemaal in het nieuw zetten en er een toeristische topattractie van maken.

De audiotour is vanaf vandaag beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans) en is inbegrepen in het toegangsticket.

gravensteen.stad.gent