Michel gunt elke Vlaamse regeringspartij trofee

Domein Hertoginnedal © BELGA

Komt er vanavond witte rook uit Hertoginnedal? Het kernkabinet zit sinds 18 uur weer bijeen in de hoop om straks met een zomerakkoord naar buiten te komen. De beslissing over de opvolger van de F-16's zou dan toch over de zomer getild worden, maar elke Vlaamse regeringspartij krijgt 'haar' trofee.

Marjan Justaert, Matthias Verbergt, Belga

Het kernkabinet zit opnieuw samen in de zoektocht naar een zomerakkoord over de begroting voor volgend jaar, een arbeidsdeal, een regeling voor Arco/Belfius en een vierde speler op de telecommarkt. Eerder op de dag belegde premier Charles Michel bilaterale contacten met zijn vicepremiers.

Het is afwachten of de regeringstop maandagavond ‘tot de finish’ doorgaat en wat het akkoord uiteindelijk inhoudt. Michels woordvoerder kon er bij het begin van de vergadering absoluut niet op vooruitblikken, maar verschillende bronnen koesteren goeie hoop. 'Veel dossiers zijn vergevorderd', klinkt het, 'en bovendien wil N-VA-vicepremier Jan Jambon woensdag op vakantie vertrekken.' Zelf laat Jambon met klem weten dat hij per auto vertrekt, en dat de reis dus zonder enig probleem kan uitgesteld worden indien nodig. 'Beter een goed akkoord dan een snel akkoord.'

Gisterenavond gingen de protagonisten omstreeks 22 uur uiteen zonder akkoord, de gesprekken verliepen op het einde behoorlijk stroef.

Mismatch

De grootste twistappel blijkt de hervorming van de arbeidsmarkt te zijn, waarbij Michel de mismatch op de arbeidsmarkt tussen het hoge aantal vacatures en de lage werkzaamheidsgraad wil aanpakken. De N-VA wil absoluut uitpakken met een snellere daling van de werkloosheidsuitkering en een snelle opheffing/uitdoving van het SWT-statuut (de opvolger van het brugpensioen). Alles wijst erop dat de partij haar slag thuis zal halen - CD&V-vicepremier Kris Peeters zette vorige week duidelijk de deur open door een studie aan te kondigen - vraag is natuurlijk: hoe snel.

Zal de degressiviteit geld kosten, zoals sommigen vrezen? Dat hangt volledig af van de exacte invulling die de regering geeft aan de hoogte van de startuitkering en de hoogte van de laagste uitkering waarop men na twee jaar terugvalt.

Tegenstrijdige signalen

Vanmorgen meldde De Tijd plots dat er een deal zou zijn over de beursgang van de bank Belfius, en een tegemoetkoming voor de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten. 30 procent van Belfius zou naar de beurs gaan, voor de vergoeding van de gedupeerden wordt een Fonds opgericht met onder meer een bijdrage van beweging.net (de opvolger van het ACW) en een aanzienlijke bijdrage van de staat. Over de regeling zou geen advies worden gevraagd aan de Europese Commissie.

De woordvoerder van premier Michel was er evenwel als de kippen bij om die deal te ontkennen. ‘Er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is’, haalde hij de mantra boven. Maar intussen wordt in regeringskringen bevestigd dat CD&V wel degelijk haar oude eis zal ingewilligd zien - ook al zien liberalen en Vlaams-nationalisten niet graag gebeuren dat er 'belastinggeld' wordt gebruikt voor de vergoeding van de Arco-coöperanten. Over de modaliteiten wordt nog gebikkeld.

Vierde telecomspeler

Open VLD mag vrijwel zeker zijn dat een vierde telecomspeler toegang tot de markt krijgt. Aan welke voorwaarden de licentie wordt uitgereikt, maakt deel uit van de 'koehandel' die de regeringspartijen vanavond proberen te beëindigen.

Of de aanbesteding voor nieuwe gevechtsvliegtuigen en passant wordt afgeklopt, lijkt weer onzekerder. Volgens meerdere bronnen is het vervangingsdossier van de F-16’s nog niet aan de orde geweest, vast staat dat Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) tot een uur geleden nog niet bij de premier was gepasseerd voor een bilateraal onderhoud.