Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Trots en teleurstelling in Engeland na verloren halve finale

Engelse fans in Londen kijken naar de halve finale.Beeld REUTERS

Trots en teleurstelling. Deze sentimenten overheersen in Engeland na de mislukte poging om de finale van het wereldkampioenschap te bereiken. Voetbal kwam niet naar huis, maar ging naar huis.

De Engelsen zijn trots op de jonge groep van Gareth Southgate, die de lage verwachtingen overtrof door de halve finale te halen. Maar er is ook teleurstelling. Na een droomstart namen woensdagavond de zenuwen de overhand, wat leidde tot een 2-1 nederlaag tegen het kleine Kroatië. 

'Don’t look back in anger', dit liedje van Oasis zongen de Engelse fans in het Luzhniki-stadion van Moskou toen de ontroostbare spelers hen bedankten door hun luidruchtige steun. Op het eiland stroomden op datzelfde moment de kroegen, de huiskamers, de pleinen, de velden en andere plekken leeg waar miljoenen mensen zich hadden verzameld om te zien hoe The Three Lions zich voor het eerst sinds 1966 zouden plaatsen voor de finale van het WK voetbal. Football was coming home.

Na de tweede treffer van de Kroaten, diep in de verlenging, liep de ballon leeg. Als zombies schuifelden fans op straat, in tranen soms, een ongerichte vloek uitend, of arm in arm onder een Engelse vlag met het rode kruis van St George. Ook de beschermheer van het land, de held die de draak had gedood, had niet kunnen zorgen voor een zege op Modric en de zijnen. Een enkeling probeert een lichtpuntje te zien: "Het is beter dan in de finale verliezen tegen de Fransen."

'Het is beter dan in de finale verliezen tegen de Fransen'

Op de Engelse televisie was ondertussen een speelse ruzie gaande tussen de Engelse oud-international Ian Wright en zijn Ierse collega Roy Keane. Laatstgenoemde had woede gewekt door zich realistisch op te stellen. "Jullie zaten al met de gedachten bij de finale, waren al bezig met het plannen van de overwinningsparades. Je moet er wel eerst komen", zei de oud-aanvoerder van Manchester United. Volgens hem hadden de Engelsen wekenlang in droomland geleefd, in een fantasie.

Prins William

Was de ploeg wel zo sterk? Een benauwde zege op Tunesië, een doelpuntenfestijn tegen het nietige Panama, verlies tegen België, op strafschoppen door tegen Colombia en een goede zege op de zwakke Zweden hadden het land in vervoering gebracht, in de Zevende Hemel. ‘De wereld aan hun voeten’ had The Daily Telegraph gezet boven 23 kinderfoto’s van de spelers. De druk die in de eerste week afwezig was, hing opeens weer over de onervaren History Boys.

Maar voor de kranten hoeven ze niet te vrezen bij terugkeer in eigen land. ‘We lived the dream… thank you England,’ kopte The Daily Express. ‘Pride of Lions,’ stelde The Daily Telegraph. ‘National treasures,’ werden de spelers genoemd door The Daily Mirror. Prins William, erevoorzitter van de voetbalbond tweette meteen na de nederlaag: "Ik weet hoe teleurgesteld Engeland nu is, maar ik kan niet meer dan trots zijn op dit team en jullie kunnen het hoofd opgeheven houden."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Steun was er alom. "Gareth Southgate en Team Engeland, we salueren jullie", meldde aartsbisschop John Sentamu. Voor het eerst sinds zijn aftreden maandag liet ook Boris Johnson van zich horen: "Ben zo trots op dit team. Het land is trots op jullie. Kom naar huis voor een verdiende heldenontvangst." De bekende journalist Nick Robinson zag iets heel positiefs. "Weet je wat? Voetbal IS thuisgekomen – het heeft ons samengebracht, ons opgebeurd."

Het voetbalfeest heeft inderdaad de natie verbroederd, een natie die verdeeld is over de brexit. Daar wees ook de voetbaljournalist James Gheerbrant van The Times op: "Er zijn weinig bekers in voetbal. Dat geldt helemaal voor internationaal voetbal. Je kunt succes niet alleen afmeten aan gewonnen prijzen. Het MOET ook gaan over hoe je speelt, en welk gevoel je mensen geeft. Engeland is succesvol geweest op het eerste vlak en een zeer succesvol op het tweede."

Twitter bericht wordt geladen...

Voor een verdere verbroedering zorgde de smalende reactie van Matin Selmayr, de hoogste ambtenaar binnen de Europese Commissie. De Duitser had kort na de wedstrijd een tweet gestuurd met Europese vlaggen en voetballen. Zowel voor- als tegenstanders van de brexit zagen dit als zeer kinderachtig, zeker in vergelijking met de complimenten van de Zweedse premier aan beide teams. "Een totaal gebrek aan klasse", schreef politiek journalist Tim Shipman over Selmayrs leedvermaak.

Klasse die de Engelse voetballers, ondanks het verlies, wél bezitten volgens de ultieme voetbalnatie.

Kroatië naar WK-finale na zinderende thriller tegen Engeland

In een zinderende halve finale heeft underdog Kroatië favoriet Engeland verslagen. De Kroaten bogen met energiek spel in 120 minuten een 1-0-achterstand om. Lees het wedstrijdverslag hier.