Explosie bij metaalbedrijf Umicore in Olen, vrouw (49) in levensgevaar na botsing met tankinstallatie: “Grote steekvlam en luide knal”

Olen -

Bij het metaalbedrijf Umicore in Sint-Jozef-Olen (Olen) heeft zich woensdagavond een explosie voorgedaan binnen een van de afdelingen. Die werd gevolgd door een korte brand. Een vrouw van 49 raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. In tegenstelling tot de eerste berichten blijkt het niet om een werknemer te gaan.

Het incident deed zich woensdag om 22 uur voor. Een vrouw van 49 reed met haar auto op de plant van Umicore in de Watertorenstraat tegen een tankinstallatie aan. Die was gevuld met waterstof, die door de botsing tot ontploffing kwam. Dat ging gepaard met een steekvlam, waarna brand ontstond.

De toegesnelde brandweer van de hulpverleningszone Kempen had het vuur snel onder controle, maar bleef nog een tijd ter plaatse om de andere tanks te koelen. De explosie in het bedrijf ging gepaard met een luide knal, die ook de buurt deed opschrikken. De gemeente Olen riep alle omwonenden op om de omgeving vrij te houden, omdat de hulpdiensten in groten getale aanwezig waren.

“Ik zag een rood licht voorbij komen”, getuigt een buurtbewoner bij VRT. “Ik dacht eerst aan een snelle fietser, maar het bleek een auto die tegen de talud (helling naast de weg, nvdr.) op reed en werd gekatapulteerd”, aldus de man. “Vlak erna zagen we een grote steekvlam en een luide knal. Wij zijn direct naar binnen gelopen, want ik dacht dat alles zou ontploffen en dan heb ik de hulpdiensten gebeld.”

(lees verder onder de foto’s)

De uitgebrande wagen aan de poort van het bedrijfsterrein.© rr

© rr

De bestuurster die tegen de tank reed, werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Toen de brandweer toekwam zat de vrouw niet meer in haar voertuig. De plaats van het ongeval is een straat die overgaat in de fabriekssite van Umicore. Wat de vrouw daar precies deed, is niet duidelijk. De politie van de zone Neteland stelt wel dat alles wijst op een ongeval, en geen opzettelijke daad. Umicore is intussen zelf ook een onderzoek gestart naar het incident.

Geen werkneemster

Seppe Bouquillon, de burgemeester van Olen (CD&V), bevestigt dat het niet om een bedrijfsauto gaat en de vrouw dus van buitenaf met haar wagen het domein is opgereden en vervolgens tegen de tank is gebotst. Ook bij het bedrijf zelf bevestigen zelf dat het niet om een werkneemster gaat. Ze kwam aangereden uit de Kerkstraat die dood loopt op het bedrijfsterrein.

(mph, ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen