Ga naar de inhoud
Atalanta neemt de Europa League-trofee mee naar huis.

Atalanta en De Ketelaere boeken allereerste Europese triomf: hattrickheld Lookman beëindigt recordreeks Leverkusen

 wo 22 mei 2024 22:52
  1. 12' - Doelpunt - Ademola Lookman (1 - 0)
  2. 22' - Geel - Berat Djimsiti
  3. 26' - Doelpunt - Ademola Lookman (2 - 0)
  4. 35' - Geel - Florian Wirtz
  5. 35' - Geel - Gianluca Scamacca
  1. 57' - Verv. Charles De Ketelaere door Mario Pašalic
  2. 60' - Geel - Davide Zappacosta
  3. 67' - Geel - Edmond Tapsoba
  4. 69' - Verv. Exequiel Palacios door Robert Andrich
  5. 69' - Verv. Álex Grimaldo door Adam Hložek
  6. 70' - Geel - Teun Koopmeiners
  7. 73' - Geel - Robert Andrich
  8. 75' - Doelpunt - Ademola Lookman (3 - 0)
  9. 81' - Verv. Florian Wirtz door Patrik Schick
  10. 81' - Verv. Jeremie Frimpong door Nathan Tella
  11. 84' - Verv. Gianluca Scamacca door El Bilal Touré
  12. 84' - Verv. Davide Zappacosta door Hans Hateboer
  13. 90+1' - Verv. Matteo Ruggeri door Rafael Tolói
UEFA Europa League - speeldag 1 - 22/05/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
12'
Ademola Lookman
12'
Ademola Lookman
1 - 0
26'
Ademola Lookman
26'
Ademola Lookman
2 - 0
75'
Ademola Lookman
75'
Ademola Lookman
3 - 0

Het is gebeurd! Atalanta heeft de ongeslagen reeks van Bayer Leverkusen beëindigd op 51 overwinningen. Dankzij een onemanshow van hattrickhero Ademola Lookman kwam de Italiaanse stuntploeg meteen als winnaar uit zijn eerste Europese finale. Onze landgenoot Charles De Ketelaere mocht een klein uurtje meebouwen aan het succes.

Atalanta - Bayer Leverkusen:
  1. Sleutelmoment
    Een kwartier voor het einde mag Leverkusen de hoop op een comeback definitief opbergen. Met nog maar eens een flitsende actie en zijn derde treffer van de avond geeft Ademola Lookman de Duitse kampioen de doodsteek.
  2. Man van de match
    Een hattrick maken in een Europese finale, nog maar vijf spelers deden het Ademola Lookman voor. De Nigeriaan is zelfs de eerste die daarin slaagt in een Europa League-finale. Met zijn klasseflitsen en torinstinct maakte hij het verschil voor Atalanta.
  3. Opvallend
    Atalanta sloot zijn eerste Europese finale meteen winnend af en pakt zo zijn eerste trofee sinds de Coppa Italia in 1963. Voor Gian Piero Gasperini is het een primeur, de 66-jarige Atalanta-trainer heeft na een lange carrière eindelijk een prijs beet.

Lookman deelt onherkenbaar Leverkusen uppercut uit

Voor Bayer 04 Leverkusen kon een historisch seizoen nóg mooier worden in Dublin, maar de kersverse Duitse kampioen was een schim van zichzelf in de eerste helft. Atalanta was wél meteen op de afspraak en had met een sterke De Ketelaere duidelijk het overwicht in de openingsminuten.

Die flitsende start werd na amper 12 minuten al verzilverd. Palacios liet zich op een voorzet van Zappacosta verrassen door Lookman en de Nigeriaan werkte het knap af. Een stevige Duitse reactie kwam er niet, meer dan een flauw schot van Stanisic had een onherkenbaar Leverkusen niet te bieden.

Atalanta was een pak scherper en strafte nog voor het halfuur knullig balverlies bij Leverkusen af. Lookman ging op wandel en mikte zijn tweede van de avond met een heerlijke plaatsbal buiten het bereik van Kovar.  

Tien minuten voor de rust illustreerde Grimaldo de onmacht bij Leverkusen. Alleen voor Musso kreeg hij een uitstekende kans op de aansluitingstreffer, maar de Spanjaard mikte de bal slap in de handen van de doelman.

Geen nieuwe comeback voor Leverkusen

De Ketelaere stond in de schaduw van uitblinker Lookman, maar speelde zich ook in de kijker en pikte kort na de rust zelfs bijna een goaltje mee. Met een ultieme ingreep op een lage voorzet van Koopmeiners stak Hincapié daar nog nét een stokje voor.

Leverkusen toonde tekenen van beterschap, maar genezen deed de Duitse patiënt niet. Op het uur kreeg Frimpong de kans om er weer schwung in te brengen bij de Duitse ploeg, maar met een wilde volley liep ook dat met een sisser af.

Dit seizoen maakte Leverkusen meer dan eens een achterstand goed, in deze finale maakte het daar nooit aanspraak op. Een kwartier voor einde nam Lookman het laatste greintje hoop weg bij de Duitse kampioen. Met een gekruist schot hoog in doel maakte de Nigeriaan zijn hattrick compleet.

De slotfase werd een ereronde voor Atalanta, dat met Europa League-winst het mooiste moment in de clubgeschiedenis meemaakt.

Voor Leverkusen komt er na 51 wedstrijden zonder verlies een einde aan de ongeslagen reeks. Zaterdag wacht wel een nieuwe kans op een trofee, in de bekerfinale tegen Kaiserslautern.

Gerelateerd:

"We hebben geschiedenis geschreven"

  • Ademola Lookman (Atalanta): "Ik ben heel tevreden. We hebben het voor elkaar gekregen. We hebben geschiedenis geschreven, de trofee gaat mee naar Bergamo. Het is ongelofelijk. Vorig seizoen kwalificeerden we ons voor Europa en nu hebben we een trofee. Iedereen heeft het fantastisch gedaan. We gaan nu een feestje bouwen."

  • Gian Piero Gasperini (trainer Atalanta): "We hebben geschiedenis geschreven. Ik ben vooral trots op de manier waarop we gewonnen hebben. Het is ongelofelijk. We hebben Sporting geklopt, dat Portugees kampioen geworden is. Toen we naar Liverpool gingen, stonden zij op kop in de Premier League en Leverkusen heeft de Bundesliga gewonnen. Het geeft zoveel voldoening. De spelers hebben ook vanavond een ongelofelijke prestatie neergezet. We hebben dit echt verdiend, we waren bijzonder sterk. We zijn heel gelukkig."

  • Xabi Alonso (trainer Leverkusen): "We moeten aanvaarden dat Atalanta vandaag beter was en de trofee verdient. We hadden problemen na het eerste doelpunt van Atalanta en vonden geen oplossing. Het was erg moeilijk voor ons om mooie kansen te creëren. Het was niet onze dag. Dat is voetbal. We gaan deze finale analyseren, want zaterdag wacht met de Duitse bekerfinale weer een belangrijke wedstrijd. Het doet pijn, maar we moeten die pijn op een positieve manier gebruiken. We moetent trots zijn op ons bijzonder parcours. We zullen hieruit leren."

  • Robert Andrich (Leverkusen): "We hadden onze ongeslagen reeks liever niet beëindigd in zo'n belangrijke wedstrijd. Dit is enorm zuur. Maar we moeten eerlijk zijn, vandaag verdienden we de nederlaag. We moeten Atalanta feliciteren, zij verdienden het meer dan wij vandaag. Atalanta won de beslissende duels. Wij hadden wel betere momenten, maar daar kwamen geen doelkansen uit voort. Als je drie goals slikt, dan heb je verdiend verloren. We hadden ons hier veel meer bij voorgesteld."

  • Granit Xhaka (Leverkusen): "We hebben een finale verloren, dat is voetbal. We moeten complimenten geven aan Atalanta. We zijn er vaker in geslaagd om terug te komen, het is jammer dat dat net in deze finale niet gelukt is. We moeten dit aanvaarden. Zaterdag wacht al een nieuwe finale. Daar gaan we het proberen beter te doen."

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+3'

Atalanta wint de Europa League!

Atalanta schrijft geschiedenis! De club uit Bergamo wint de Europa League! De ploeg van Gasperini was duidelijk een maatje te groot voor een onherkenbaar Leverkusen, dat na een ongeslagen van reeks van 51 wedstrijden voor het eerst dit seizoen in het zand bijt. Lookman was dé uitblinker bij Atalanta, met een hattrick knalde hij de Italiaanse fans naar het delirium.

90+2'

Hlozek pakt nog uit met een bijzonder fraai afstandsschot. Zijn poging zeilt rakelings naast. Veel doet het er allemaal niet toe. Nog een tweetal minuten en het feest kan lostbarsten bij Atalanta.

90+2'

Het is al een hele poos een soort ereronde voor Atalanta.

Peter Vandenbempt
90+1'

Flinke streep van Hlozek gaat maar net naast

90+1'
90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'

Geen penalty

Hlozek gaat in de zestien opzichtig onderuit in een duel met Scalvini. De VAR checkt voor een penalty, maar zover komt het terecht niet.

89'

Geen late penalty voor Leverkusen

85'

Kleine kansjes over en weer

83'

Invaller Schick dwingt nog eens een hoekschop af voor Leverkusen, maar tot een kans leidt die niet. De eerste nederlaag na een ongeslagen reeks van 51 wedstrijden is stilaan onafwendbaar voor Leverkusen.

81'

Net geen handspel van de Atalanta-doelman

81'
wissel
81'
wissel
80'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
79'

Flauwe afstandsschoten

Een flauw schotje van Ederson, daar heeft Kovar geen moeite mee. Aan de overkant kan ook Wirtz Musso niet verontrusten met een matig afstandsschot. Kan Leverkusen zich toch nog opladen voor een mirakel in de slotfase of is de hoop vervlogen?