© Marc Peeters

Open dag Aquafin toont weg van vuil naar proper water

De rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin op de Lenteheide in Herentals is de voorbije twee jaar gerenoveerd. Gisteravond mochten buurtbewoners een kijkje komen nemen. In de installatie wordt het afvalwater van zo’n 22.000 mensen uit Herentals en Vorselaar gezuiverd.

Marc Peeters

Het waren de elektromechanische delen van de installatie die na een paar decennia aan vervanging toe waren. “We praten dan voornamelijk over de pompen”, legt Nico Van Gestel, adviseur communicatie bij Aquafin uit. “De renovatiewerken zijn gestart in het voorjaar van 2016 en werden in de zomer van vorig jaar beëindigd. Het gaat om een totale investering van zo’n 3,5 miljoen euro.” Omdat de poorten van de installatie maar zelden open zwaaien, was er nogal wat belangstelling voor de open dag.

De bezoekers konden de werking volgen van a tot z. “Het rioolwater dat tot bij ons komt, wordt met vijzels in de installatie gepompt”, legt Van Gestel uit. “Dan begint de mechanische zuivering. Het water passeert eerst via een rooster waar voorwerpen die groter zijn dan 6 mm worden tegen gehouden. Dit doen we onder meer om te vermijden dat grote voorwerpen onze installatie beschadigen.” In de volgende fase wordt het zand er uit gefilterd.

“Dan komen we stilaan in het hart van de zuiveringsinstallatie. We gaan biologisch zuiveren door te beluchten. Dat merk je aan de oppervlakte omdat het water bruist. Op die manier zetten we bacteriën aan het werk die het aanwezige vuil gaan opeten. Een volgende en derde stap is de nabezinking. Dat gebeurt in het grote bassin, waar slib uit het water wordt gehaald. Dat is een traag proces. Als je het water te veel gaat omwoelen zouden de deeltjes weer beginnen te zweven. Vergelijk het met een flesje vers fruitsap waarbij de pulp naar de bodem zakt.”

Het gezuiverde water van de installatie komt in de Kleine Nete terecht. “Ik ga er niet van drinken”, zegt Van Gestel. “Wij stellen dat het water viswaterkwaliteit heeft, alleszins zuiver genoeg om nuttig te zijn voor fauna en flora.” De Vlaamse Milieumaatschappij kijkt nauwlettend toe op de goede werking van de installatie.

“We moeten strikte verwijderingspercentages halen. Voor stikstof is dat bijvoorbeeld 80%. De metingen gebeuren door het water voor en na de zuivering te analyseren. Vandaar dat het voor de goede werking van de installatie echt wel belangrijk is dat het aangevoerde water voldoende vuil is en dat er dus zo weinig mogelijk regenwater in de rioleringen terechtkomt.

“De rondleiding was best interessant om te volgen”, weet buurtbewoner Louis Pelsmaekers. “Ik heb lang bij de drinkwatermaatschappij Pidpa gewerkt. Maar een rioolwaterzuiveringsinstallatie bezoeken had ik nog nooit gedaan. Ik wist wel dat er werd gewerkt met beluchten, maar niet hoe het allemaal precies in zijn werk gaat.”

Het slib dat uit het afvalwater wordt gehaald wordt met vrachtwagen afgevoerd naar Lichtaart. “Om het te vergisten en te ontwateren. Nadien wordt het gedroogd en gebruikt bij de aanmaak van biogas. Op die manier is de cirkel rond.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER