“Liefste lijf, ik wil tonen aan mensen die door hetzelfde gaan dat je ook nog sexy kunt zijn met een borstprothese”

Elke week vertelt een vrouw openhartig over haar lichaam. Deze week is het aan Anja (44), militair, uit Ottenburg.

Waarom neem je deel aan deze shoot?

“Drie jaar geleden kreeg ik de diagnose van borstkanker en moest ik mijn linkerborst laten amputeren. Ik wil tonen aan mensen die door hetzelfde gaan dat je ook nog sexy kunt zijn met een borstprothese. Voor mezelf was het een grote aanpassing, een heel proces om tot dit punt te komen. Je hebt nog maar één borst en wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Maar mijn positieve ingesteldheid zorgde ervoor dat ik het snel een plaatsje kon geven.”

Met welke fysieke gevolgen ging de diagnose nog gepaard?

“Door de behandelingen voel ik een fysieke, conditionele achteruitgang. Ik heb altijd heel veel gesport: ik deed aan voetbal, ging veel lopen. Nu bots ik op limieten die soms frustratie oproepen. Voetbal heb ik opgegeven, maar ik wil wel blijven lopen, puur voor mezelf. Ik geniet er echt van, maar moet vaker rustdagen inbouwen omdat ik sneller een weerbots krijg. Mijn lichaam voelt ouder aan omdat ik door de hormoontherapie in de menopauze ben gebracht.”

Hoe ervaar je die menopauze?

“Dat is niet gemakkelijk. Niet per se om de uiterlijke veranderingen, maar vooral omdat het vermoeidheid, een verstoord slaappatroon en een verlaagd libido meebrengt. Maar het is zoals het is. Ik ben een persoon die positief in het leven staat, die niet snel haar kop laat hangen. Ik heb me goed door de chemokuren gesparteld, bleef het huishouden doen en bewegen. Mijn situatie kreeg snel een plaatsje en dat is het beste wat je kunt doen, denk ik. Ik heb alles zijn gangetje laten gaan, droeg ook nooit een pruik na het haarverlies. Ik ben wie ik ben.”

Wat vind je mooi aan jouw lichaam?

“Mijn buik! Vroeger was ie nog ietsje gespierder, maar ook nu mag ik zeker niet klagen.”

Hecht je belang aan de mening van je partner?

“Zeker! Ik heb haar gevraagd of ze me accepteert zonder borst. Ze staat voor de volle honderd procent achter de keuzes die ik maak en steunde me enorm doorheen het hele proces. Ik ben blij dat ik met een vrouw samen ben, ook in deze periode. Het voelt alsof er meer herkenning en begrip is voor de lichamelijke en hormonale veranderingen. Het lijkt me moeilijker uit te leggen aan een man.”

Op welke verwezenlijking van jezelf ben je trots?

“Eerst een vooral op het feit dat ik borstkanker overwonnen heb. Daarom trouwens ook de tattoo, die heeft echt een speciale betekenis voor me. Daarnaast ben ik trots op mijn loopbaan als militair. Al sinds mijn achttiende werk ik in die wereld. Als administratief bediende, maar ik ging telkens mee op kamp en doe nog altijd jaarlijks alle sport-testen mee. Vroeger nam ik deel aan de defilés, maar dat lukt nu niet meer. Ik kan niet meer zo lang in eenzelfde positie blijven staan met mijn wapen.”

Welke wijsheid zou je meegeven met de jongere versie van jezelf?

“Ik denk dat ik het allemaal bijna hetzelfde zou aanpakken. Alleen aan kinderen was ik graag eerder begonnen. Als onze kinderen achttien worden, ben ik toch al de vijftig voorbij. Dat zag ik graag anders. Maar toen ik nog met mijn ex-man samen was, had ik helemaal geen kinderwens, die klik kwam pas bij mijn huidige partner. Dus de beslissing had niet eerder kunnen vallen.”

We vragen een lezeres de kleren van het lijf. Meedoen? Mail naar liefstelijf@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over liefste lijf

Hoofdpunten

Keuze van de redactie