© Robbie Depuydt

Protest tegen paarden op Paardenmarkt: “Krijgt het Giraffenplein ook fietsbeugels op maat?”

De Paardenmarkt heeft sinds enkele weken eigen fietsenstallingen gekregen, in de vorm van paarden. Sp.a vindt dat nogal veel geld is uitgegeven. “Krijgt ook het Giraffenplein fietsbeugels op maat?”

anro

“Voor ons is dit onbehoorlijk bestuur”, zegt Sacha Luyckx van de sp.a-fractie die in de oppositie zit in het district Antwerpen. “Het districtsbestuur heeft halsoverkop beslist om die speciale fietsbeugels te plaatsen. En dat voor toch een aanzienlijke som.” Er is 85.000 euro opzijgezet voor die paardjes en hekwerk in de Zirkstraat.

“Mijn vraag is of dit een precedent is”, gaat Luyckx verder. “Ik heb snel geteld en er zijn zowat veertig straten die een dier in de naam hebben. Krijgen bewoners van die straten ook specifieke fietsbeugels als ze erom vragen? Gaat het bestuur voor de Dolfijnstraat, de Walvisstraat en het Giraffenplein ook fietsbeugels voorzien? Dat is niet wenselijk, maar die vraag kan weleens komen.”

“Nee, het is niet onze bedoeling er een precedent van te maken”, zegt districtsburgemeester Paul Cordy. “We willen hier en daar wat kunst in de straten, dat staat ook in ons bestuursakkoord. Deze fietsbeugels zijn een uniek gegeven en ze worden niet voor elke straat gemaakt.”

“De Paardenmarkt is een plaats waar veel volk langskomt en handelaars werken”, zegt Cordy. “Het heeft dus een verblijfskarakter dat bijvoorbeeld de Dolfijnstraat niet heeft. De plaatsing van die fietsbeugels kadert in een heraanleg. In samenspraak met de bewoners is voor deze optie gekozen.”