Steeds meer Belgen krijgen voor de tweede keer huidkanker

Themabeeld© VUM

Naar schatting 50.000 Belgen zullen in 2024 de diagnose van huidkanker krijgen. Twintig jaar geleden waren dat er ‘slechts’ 11.000. Wie ooit huidkanker had, heeft ook een beduidend grotere kans om het een tweede keer te krijgen.

Michiel Thijs
Bron: BELGA

Voor de 25ste keer al stelde het  Europese dermatologennetwerk Euromelanoma zijn jaarlijkse sensibiliseringscampagne rond huidkanker voor. Na een kwarteeuw zijn de ­campagnes meer dan ooit ­nodig, stelt voorzitter en dermatoloog Thomas Maselis. “In landen met een overwegend witte bevolking is het aantal huidkankers over de jaren heen enorm gegroeid. In België van 11.000 in 2004 naar ­ongeveer 50.000 in 2024, een vervijfvoudiging in twintig jaar. Geen enkele kanker stijgt sneller.”

De oorzaken zijn volgens Maselis helder. Ten eerste worden we met z’n allen ouder, waardoor onze huid langer wordt blootgesteld aan de ­uv-straling van de zon. Ten tweede gaan we ook steeds ­vaker op reis, het liefst naar zonnige oorden. Ten derde ­nemen steeds meer mensen noodgedwongen immuno­suppressiva, medicatie die de werking van het afweersysteem remt, terwijl dat systeem net erg belangrijk is om huidtumoren te neutraliseren. Tot slot speelt ook de verbeterde detectie ontegensprekelijk een belangrijke rol.

Kans op herval

Dat de dermatologen ook oud-patiënten willen bereiken, heeft alles te maken met de grote kans op herval. Iets meer dan één op de tien huidkankerpatiënten krijgt de ziekte een tweede keer. “Het risico op herval bij een basaalcel­carcinoom, dat goed is voor 70 procent van alle huidkankerdiagnoses, is 40 procent binnen drie jaar. Bij een spino­cellulair carcinoom, dat goed is voor 20 procent van alle huidkankers, is de kans op herval 30 procent binnen vijf jaar. Wie ooit een melanoom had, veruit de gevaarlijkste soort huidkanker en goed voor zo’n 8 procent van alle huid­kankerdiagnoses, loopt maar liefst tien keer zo veel kans om een nieuw melanoom te ontwikkelen”, aldus Maselis.

Lange wachtlijsten

De huid is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle ­tumoren in België. Toch zijn er redenen tot optimisme. “Lang niet alle huidtumoren zijn even gevaarlijk, en huidkanker is uitstekend te behandelen, als je er op tijd bij bent”, zegt Maselis. Daarnaast is de huid het enige orgaan dat je kunt zíén. “En dus kunnen mensen leren waar ze aandachtig voor moeten zijn. Dat helpt: in 2004 was 11,5 procent van de melanomen ‘dik’, vandaag is dat nog maar 6,5 procent. Dat bewijst dat we er sneller bij zijn dan toen”, zegt Maselis.

Wie een afspraak wil met de dermatoloog, wordt soms geconfronteerd met een maandenlange wachtlijst. Maar dat mag mensen die iets verdachts opmerken niet afschrikken, zegt Maselis. “Aarzel niet om naar de huisarts te gaan. Als je bezorgdheid terecht is, zal die een snellere afspraak kunnen regelen bij een specialist.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen