N-VA dwingt Michel tot bocht over migratiepact

© AFP

“Mijn land zal in ­december in Marrakech het globale pact over de migratie tekenen.” Dat verklaarde premier Charles ­Michel (MR) eind september stellig tijdens zijn toespraak voor de Verenigde Naties. Maar zes weken later verplicht N-VA de premier om zijn belofte in te slikken.

bbr

“Deze tekst tekenen we niet”, bevestigde de woordvoerder van Theo Francken (N-VA) gisteren. Volgens N-VA spoort het akkoord niet met het regeerakkoord en zal het Global Compact for Migration de “illegale migratiechaos” die “Europa afbreekt” bestendigen.

N-VA heeft de premier in een houdgreep. Vorige week boog het kernkabinet zich over de kwestie en werd afgesproken om de experts nog eens door de tekst te laten gaan.

Of België zich op één lijn schaart met de Hongaarse president Viktor Orban of de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz, blijft voorlopig onduidelijk. De woordvoerder van de premier geeft toe dat Michel aanvankelijk akkoord ging, maar dat hij als regeringsleider het “compromis vertegenwoordigt” en dus ­rekening moet houden met de Vlaams-nationalisten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen