Direct naar artikelinhoud

Urenlange aanval op Hotel Intercontinental in Kabul met tientallen doden tot gevolg - Taliban eisen de aanval op

Afghaanse en westerse veiligheidstroepen hebben meer dan veertien uur gevochten met een groep extremisten die zaterdagavond een luxe hotel in Kabul binnenstormden, op hotelgasten begonnen te schieten, mensen in gijzeling namen en het hotel in brand staken. Zeker dertig mensen zijn omgekomen, onder wie veertien buitenlanders.

Het hotel in Kabul na de belegering.Beeld ap

Zondag stegen dikke wolken op uit het Intercontinental hotel. Een verslaggever van het Afghaanse persbureau Tolo meldde dat hij tientallen lichamen had zien liggen en ooggetuigen omschreven de hotelgangen als 'een slagerij'. Sommige gasten wisten te ontsnappen door uit het raam te klimmen aan lakens die ze aan elkaar hadden geknoopt.

Andul Rahman Naseri, een hotelgast, stond zaterdag in de hal van het hotel toen hij vier mannen in legeruniform binnen zag komen. Volgens hem schreeuwden ze in het Pashto (een lokale taal) tegen elkaar: 'Laat niemand in leven, goed of slecht: schiet en vermoord ze allemaal!' Naseri rende naar zijn kamer op de tweede verdieping. 'Ik opende het raam en probeerde langs een boom naar buiten te klimmen', vertelt hij tegen Reuters. 'Maar de tak brak en ik viel. Mijn rug doet zeer en ik heb een been gebroken.'

Op het moment van de aanslag werd een bruiloft in het hotel gevierd en was een telecomcongres aan de gang. Ook zaten er ongeveer veertig mensen van de luchtvaartmaatschappij Kam Air in het hotel, van wie er zeker tien zijn omgekomen en nog velen worden vermist. Onder de doden zijn ook hotelpersoneel en militairen. Ook de zes aanslagplegers werden gedood.

Geraakt door kogels

'Ik zag mensen die het een seconde geleden nog naar hun zin hadden als gekken vluchten. Sommigen vielen neer, omdat ze waren geraakt door kogels', vertelde hotelgast Aziz Tayeb tegen persbureau AFP. Hij had zichzelf verstopt achter een pilaar, en wist later te ontsnappen.

De zes daders kwamen via de keuken binnen en schoten daarna op de gasten in het restaurant. Daarna gingen ze de kamers af en gijzelden mensen. Het veiligheidspersoneel, dat in dienst is van een bedrijf dat net drie weken geleden de klus had gekregen om het hotel te bewaken, ging er direct vandoor. 'Ze vielen niet aan. Ze deden niets', zei een 24-jarige medewerker van het hotel tegen AFP.

Meer dan 150 mensen, onder wie 41 buitenlanders, werden zaterdagavond uit het hotel gered. Ondertussen stond het hotel in brand. 'Mijn kamergenoot zei dat we moesten ontsnappen of zouden verbranden', zei Mohammad Musa, die zich in een kamer op de zesde verdieping had verstopt toen hij geweervuur hoorde, tegen AFP. 'Ik pakte een laken en bond het vast aan het balkon. Op die manier probeerde ik naar beneden te klimmen, maar ik ben zwaar en mijn armen waren niet sterk genoeg, dus ik viel.'

Geraakt door kogels
Beeld ap

'Veilige haven'

De aanslag werd zondag opgeëist door de Taliban, maar volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zit het Haqqani-netwerk erachter, dat wel is gelieerd aan de Taliban en hetzelfde hotel in 2011 al aanviel. De Afghaanse president Ashraf Ghani beschuldigde buurland Pakistan (zonder het land expliciet te noemen) ervan militante groeperingen te helpen. 'Zolang terroristische groeperingen een veilige haven hebben, zal er geen stabiliteit en veiligheid in deze regio zijn.'

De actie in Kabul is de laatste in een reeks aanslagen die de kwetsbaarheid van de hoofdstad hebben aangetoond. De aanvallen lijken vooral bedoeld om het vertrouwen in de door het Westen gesteunde regering-Ghani te ondermijnen. Vorig jaar kwamen 150 mensen om het leven nadat een grote bom ontplofte in de zwaarbeveiligde diplomatieke wijk van de hoofdstad waar veel ambassades en ministeries zijn. Op 28 december kwamen er veertig mensen om toen een aanslag werd gepleegd op een sjiietisch cultureel centrum.

Veiligheidspersoneel van het Intercontinental hotel helpt een gewonde collega. Volgens ooggetuigen zijn de bewakers direct op de vlucht geslagen toen de aanval begon.Beeld afp