Direct naar artikelinhoud

Duitse sociaaldemocraten maken weg vrij voor coalitieonderhandelingen met Merkel

Fractievoorzitster Andrea Nahles en voorzitter Martin Schulz van de SPD waren tevreden na de stemming.Beeld REUTERS

Afgevaardigden van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD hebben deze namiddag op een congres groen licht gegeven voor het opstarten coalitieonderhandelingen met de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel.

Bij de stemming schaarden 362 afgevaardigden van SPD zich achter het ontwerpakkoord dat partijvoorzitter Martin Schulz met Merkels CDU en de Beierse CSU had afgesloten. Er waren 279 neen-stemmen en één onthouding.

De stemming, die per handopsteking gebeurde, verliep erg moeizaam. Omdat het verschil tussen het ja- en het neen-kamp niet duidelijk genoeg was, moesten de stemmen afzonderlijk geteld worden.

Kort daarvoor hadden de afgevaardigden meer dan vier uur lang fel gediscussieerd over het al dan niet opstarten van echte coalitiegesprekken. Heel wat partijleden gaven de voorkeur aan een oppositiekuur. De SPD zou op die manier de mogelijkheid hebben gekregen om zich te herbronnen, nadat de partij in september de zwaarste verkiezingsnederlaag uit haar geschiedenis had geleden.

Duitse sociaaldemocraten maken weg vrij voor coalitieonderhandelingen met Merkel
Beeld AFP

Sleutelmoment

Maar partijleider Martin Schulz benadrukte in een korte toespraak dat het congres een "sleutelmoment" vormt in de geschiedenis van de SPD. Hij verklaarde dat de partij voor de "moedige weg" moet kiezen en moet proberen om in een grote coalitie genoeg te verwezenlijken voor de mensen in Duitsland en in Europa. "Je moet niet tot elke prijs willen regeren, dat is waar. Maar je moet ook niet tot elke prijs niet willen regeren."

Door de goedkeuring kan de partij, vier maanden na de parlementsverkiezingen in Duitsland, de regeringsonderhandelingen met CDU/CSU over de vorming van een 'Grosse Koalition' (GroKo) officieel opstarten. Die "echte" onderhandelingen zullen de komende dagen van start gaan. Een regeerakkoord wordt ten vroegste in februari verwacht. Daarna moet er opnieuw een lastige horde worden genomen, wanneer de meer dan 440.000 SPD-leden het laatste woord krijgen over de overeengekomen tekst.

Schulz: "Harde coalitiegesprekken"

Martin Schulz gaf aan"harde" coalitieonderhandelingen te willen voeren met de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. 

"De Unie-partijen (CDU en de Beierse zusterpartij CSU, nvdr) zullen zich erop moeten instellen dat de coalitieonderhandelingen net zo hard zullen verlopen als de verkennende gesprekken", zo deelde hij mee aan de zender Phoenix.

Schulz stelde dat het ook belangrijk is dat de partij wordt samengehouden. De stemming van vandaag toonde - zoals verwacht - aan dat er binnen de partij grote verdeeldheid is. 

Merkel: "Nog veel werk nodig" 

Merkel verklaarde dat het nog veel voeten in de aarde zal hebben vooraleer er een Duitse regering kan worden gevormd. 

In haar reactie benadrukt Merkel uiteraard dat ze tevreden is met de beslissing van haar gesprekspartner om officiële de onderhandelingen aan te gaan. "De weg is vrijgemaakt voor coalitieonderhandelingen", zo verklaarde ze voor de start van een partijbijeenkomst. Ze benadrukt dat het voor Duitsland belangrijk is om een stabiele regering te krijgen die de uitdagingen kan aanpakken.

Tegelijkertijd waarschuwt ze dat er de komende tijd nog "veel werk" moet worden verricht door de partijleiders. Het ontwerpakkoord tusen SPD en het christendemocratische CDU/CSU vormt de basis van de onderhandelingen, maar er moeten nog heel wat kwesties worden uitgeklaard. Daarom moeten de onderhandelingen zo snel mogelijk van start gaan, klinkt het nog. Maandag zal CDU met haar Beierse zusterpartij CSU afspraken maken over een gemeenschappelijk "onderhandelingspad".

Merkel maakte niet duidelijk in welke mate er nog wijzigingen aan de basistekst kunnen worden aangebracht. SPD hoopt dat er op het vlak van de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg en het vluchtelingenbeleid nog een en ander kan worden bijgesteld.

Ook Horst Seehofer, de leider van de Beierse zusterpartij CSU, pleit ervoor de gesprekken zo snel mogelijk van start te laten gaan. Maar hij verwacht dat de onderhandelingen moeilijk zullen verlopen. "Door de nipte beslissing staan ons nog moeilijke weken te wachten", stelt hij. "De SPD zal ons altijd confronteren met het argument dat het (regeringsakkoord) nog aan hun leden moeten worden voorgelegd." 

Merkel: "Nog veel werk nodig" 
Beeld AFP