Posters met foto's van Israëlische gijzelaars zijn op verschillende plaatsen in hoofdstad Tel Aviv terug te zien
Foto: AP

Lichaam van 4e gijzelaar teruggevonden in Gaza, zegt Israëlische leger

Het Israëlische leger zegt dat het het lichaam van een 4e Israëlische gijzelaar heeft teruggevonden in Gaza. Eerder werden al 3 lichamen gevonden. De 3 gijzelaars die eerst waren gevonden, werden op 7 oktober door Hamas ontvoerd toen ze een muziekfestival bijwoonden, de 4e zou zijn meegenomen uit een kibboets vlak bij Gaza. Ze zouden al op de dag van de aanval zijn gedood. 

Volgens Daniël Hagari, woordvoerder van het Israëlische leger, kwamen 3 van de gevonden slachtoffers om tijdens de aanval van Hamas op het Nova-festival, een muziekfestival vlak bij de grens met Gaza. De 4e zou zijn omgekomen bij een aanval op de Kibboets Mefalsim, een Israëlische nederzetting ook in de buurt van de Gazastrook.

De lichamen zouden teruggevonden zijn in een tunnel in Gaza. Meer details over de exacte vindplaats gaf het leger niet. 

Een van de lichamen zou dat van de Duits-Israëlische Shani Louk zijn. Beelden van een bewusteloze Louk in een pick-uptruck gingen op 7 oktober, de dag van de aanval van Hamas, de wereld rond. Het Israëlische leger had al eind oktober vorig jaar aangekondigd dat Louk overleden zou zijn op de dag van de aanval. Volgens de moeder van Louk werd toen een splinter van Shani's schedelbot ontdekt, die leidde tot een DNA-match. 

De 3 andere slachtoffers zouden Amit Buskila (28), Itzhak Gelernter (56) en Ron Binyamin (53) zijn. 

Herbekijk: de oproep van de moeder van Shani Louk nadat ze haar dochter herkende op de schokkende beelden

Videospeler inladen...

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde op X dat Israël "alle gijzelaars zal terugbrengen, zowel de levenden als de doden. Ik feliciteer onze dappere strijdkrachten die in een vastberaden actie Israëls zonen en dochters naar huis hebben gebracht."

Aantal slachtoffers en gijzelaars

Op 7 oktober vielen verscheidene commando's van Hamas Israël aan vanuit de Gazastrook. 1.170 mensen kwamen om het leven en 250 mensen werden ontvoerd. 

Volgens Israël houdt Hamas nog 128 gijzelaars vast in Gaza, van wie er zeker 39 overleden zijn. 105 andere gijzelaars werden eerder vrijgelaten tijdens een kortdurend staakt-het-vuren in november. Dat gebeurde in ruil voor de vrijlating van 240 Palestijnen, die door Israël gevangen werden gehouden. 

Israël lanceerde na de aanval op 7 oktober een nietsontziend militair offensief in Gaza, met als doel om Hamas uit te schakelen en de gijzelaars te bevrijden. Dat offensief eiste volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid bijna 35.000 doden.

De voorbije maand verspreidde de al-Qassam-brigade, de gewapende vleugel van Hamas, verschillende video's met Israëlische gijzelaars. In die video's roepen de gijzelaars de Israëlische regering op om snel een akkoord te sluiten over de vrijlating. 

Israël veroordeelde het delen van dit soort propagandavideo's. Ze bestempelden de beelden als "psychologische manipulatie".

Meest gelezen