Stuivenberg opent zijn tuinen: “We hebben meerdere stenen verlegd”

Antwerpen -

De Stuivenbergtuin opende op 1 mei voor de eerste keer de deuren. Het is nog maar net 11 uur en tussen de madeliefjes liggen er meteen gezinnen op hun picknicklakens met hapjes en drankjes. De kindjes rijden rond op hun fiets en zelfs de petanqueballen worden bovengehaald.

Via de ingang van de Pesthofstraat wandel je de tuin rond het voormalige Stuivenbergziekenhuis binnen. Meteen tref je er genietende buurtbewoners aan.

Kirsten Gysels (49) klinkt samen met andere drijvende krachten van de organisatie Omarm Stuivenberg op de opening van het park. “Het zag er een tijdje naar uit dat het bij loze beloftes ging blijven en dat de ziekenhuissite toch jaren leeg zou staan. We hebben er heel erg moeten achter zitten. De buurtwerking heeft echt meerdere stenen verlegd. Gelukkig heeft de stad naar onze kreet geluisterd.”

Kirsten en haar dochters genieten van de Stuivenbergtuin.© Joris Herregods

Uitbreiding

Omarm Stuivenberg is zeer blij dat de deuren geopend zijn, maar wachten bang af wat de volgende stappen zullen zijn. “Het wordt cruciaal dat de volgende legislatuur de nodige budgetten voorziet en zorgt voor een invulling van de site die de buurt ten goede komt zoals in de initiële plannen voorzien was”, zegt Sim Coddé van Omarm Stuivenberg.

Het madeliefjesveld is gevuld met fleurige picknicklakens.© Joris Herregods

Ze trommelden de buurtbewoners op om te komen genieten van een eerste burenpicnick in hun nieuw stukje groen. Pieter Van de Peer (36) zit met zijn dochtertje Lisa (3) te genieten van de lekkere lunch die ze bij hebben.

“Een zomerbarretje zal hier zeker nog meer leven in de brouwerij brengen. Maar het is goed dat deze tijdelijke invulling de leegstand tegengaat.”

Buurtgevoel

“Ik had misschien wel iets meer verwacht: iets meer speeltuigen zoals een schommel. En gaan ze die tweede poort nog openzetten? Want nu is het hier gezellig vol. Vanaf dat iedereen op de hoogte is, zit hier snel honderd man. Dan zou dat tweede deeltje wel welkom zijn”, vindt Pieter.

Pieter en zijn dochtertje Lisa willen nog net iets meer speeltuigen.© Joris Herregods

“De gedeelte tuin is echt iets dat de buurt duidelijk met elkaar verbindt. Ik heb in grote steden gewoond waar ik mijn buren zelfs niet kende. Dit is heel fijn.” 

Zomerbar

Voorlopig is er nog veel onzekerheid. Ook Jente De Graef (33) kan niet wachten op de zomerbar, maar dan wel aan de andere kant van de toog. Ze zit nu volop met haar neus tussen de laatste paperassen.

“Ik zou de zomerbar samen openhouden met Ellen Pleysier van de Zeppelin op het Damplein. Ik mag er nog niet te veel over zeggen omdat nog niet alles beklonken is, maar ik mag stilaan wel beginnen dromen: ik zie het plannetje al voor me.”

Op het stenen gedeelte achter Jente zou ze de toog willen plaatsen van de zomerbar.© Joris Herregods

 

Ze beschrijft al glunderend waar de bar zou komen. “We zouden tijdens de openingsuren van het park ook open zijn. Voorlopig is dat van 11 tot 20 uur, maar er is sprake van 22 uur in de zomer. Dus geen nachtbrakerij, echt een familiebar.”

“Alle leuke ideeën zijn welkom, zodat het echt een gedeeld concept wordt. Er waren al mensen die me aantikte om een rommelmarkt te mogen organiseren. Dat zijn zeker evenementen waar we mee aan de slag willen gaan.”

Alle leeftijden

 

Terwijl de jonge gezinnen genieten van de zon op hun snoet, rusten Yes (80) en Jef (85) uit op een bankje in de schaduw. “Wij zijn oorspronkelijk van Deurne, maar blijven graag op de hoogte van de nieuwe investeringen van de stad. Ik ben gewoon nog veel te curieus”, lacht Yes.

“Het is eens iets anders dan bij ons in de buurt in het zonnetje gaan zitten he. Ik wil graag opvolgen wat ze er allemaal van gaan maken. Ik had heel wat kennissen die hier werkten.”  (mdcl)

Yes en Jef komen uit Deurne om hun nieuwsgierigheid te stillen, maar willen gerust wat vaker komen.© Joris Herregods

De hele buurt geniet van de zonnige dag en hun nieuw stukje groen.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV