In de buurt van Umicore werden begin maart hoge concentraties lood gemeten.© BELGA

Kritiek op laattijdige communicatie loodconcentraties

Antwerpen, Hoboken -

Oppositiepartijen Groen en PVDA uiten kritiek op de laattijdige communicatie over de hoge loodconcentraties in de omgeving van Umicore in Hoboken. Tijdens werken worden er volgens beide partijen te weinig maatregelen genomen om de verspreiding van lood tegen te gaan.

LEES OOK. Uitzonderlijk hoge concentraties lood in fijn stof bij Umicore in Hoboken: “Geen gevolgen voor gezondheid”

Bij meetpunten schoten op 1 en 5 maart de concentraties aan lood de hoogte in. De bron waren wellicht wegenwerken die aan de gang zijn voor de aanleg van de groene bufferzone naast de fabriek Umicore. Waarschijnlijk lag er op die plek historisch verontreinigde grond. Volgens departement Zorg van de Vlaamse overheid zijn er geen gezondheidsproblemen

Dat er pas op 19 april is gecommuniceerd over deze hoge concentraties botst op kritiek. “Waarom zijn mensen niet sneller op de hoogte gebracht van deze hoge loodconcentraties?”, vraagt Groen-fractieleider Ilse van Dienderen zich af.

Mie Branders (PVDA) is verbaasd dat er tijdens deze werken niet meer voorzorgsmaatregelen werden genomen om de verspreiding van vervuiling tegen te gaan. “Ik merk een gebrek aan verantwoordelijkheidszin”, zegt Branders. “In Hoboken is er historische verontreiniging, maar op een twintigtal plekken wordt er in dit district volop gewerkt. Dit levert risico’s op voor de buurt.”

Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) zegt dat haar kabinet daadwerkelijk pas op 18 april door de Vlaamse Milieumaatschappij op de hoogte is gebracht. “Er is dan ook beslist om zo snel mogelijk te communiceren en dat gebeurde dan ook”, zegt Van Doesburg. “De resultaten waren bij de VMM op 17 april beschikbaar. De analyse van de filters in de meetpunten nemen nu eenmaal een bepaalde periode in beslag. Het is ook duidelijk dat het om een zeer lokaal probleem gaat.”

Branders en Van Dienderen apprecieerden dat de schepen dit voorval daadwerkelijk ernstig nam.

Van Doesburg is op de hoogte van andere wegenwerken in Hoboken. Daar is ook toezicht op het verloop van de werf.  (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Els van Doesburg