© AP

Kamer keurt verlenging levensduur jongste kerncentrales goed

De plenaire Kamer heeft donderdag de verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales met tien jaar goedgekeurd. De hervorming, misschien wel de meest besproken maatregel van de afgelopen legislatuur, schrijft voor dat Doel 4 en Tihange 3 ten laatste op 31 december 2037 sluiten.

Bron: BELGA

Het was eigenlijk de bedoeling dat in 2025 bij alle kerncentrales het licht zou uitgaan. Hun definitieve sluiting was een belangrijke trofee van de groenen in het regeerakkoord, al hield die tekst wel de deur op een kier voor een levensduurverlenging. De oorlog in Oekraïne en de energieprijzen die de pan uitswingden, zorgden er uiteindelijk ook voor dat Ecolo en Groen als laatsten overstag gingen en instemden met een verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar.

LEES OOK. België gaat mee ‘snelle kernreactor’ ontwikkelen, Mol krijgt in 2035 demonstratiemodel: “Voorlopers in strijd tegen klimaatopwarming”

Op de agenda van de Kamer stonden vier wetsontwerpen. Die gaan niet enkel over de aanpassing van de wet van 2003 over de kernuitstap, maar ook teksten die het akkoord tussen de Belgische staat en Engie concretiseren. Over die deal is heel lang onderhandeld. De teksten voorzien bijvoorbeeld ook in de oprichting van Hedera, de openbare instelling die moet instaan voor het financieel beheer van de nucleaire passiva en voor de controle op de uitgaven. Over de vier teksten werd verschillend gestemd: de ene tekst kreeg meer steun van de oppositie dan de andere.

Het debat is daarmee niet gesloten, aangezien meerdere partijen van zowel meerderheid als oppositie lieten verstaan dat men verder zou moeten gaan. Zo zijn nogal wat partijen voorstander van een verlenging met twintig jaar in plaats van tien jaar. Dat is echter iets voor na de verkiezingen.

LEES OOK. Premier De Croo: “Levensduur kerncentrales verlengen met 20 jaar”, minister van Energie Tinne Van der Straeten: “Mogen beleid niet baseren op onzekerheid”

Hetzelfde geldt voor de verdere aanpassing van de wet om het pad te effenen voor de bouw van SMR’s. Dat zijn kleine reactoren die volgens de voorstanders efficiënter en flexibeler kunnen worden ingezet. De bouw, laat staan hun inwerkingtreding, is echter nog toekomstmuziek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER