© Tom Palmaers

Mario Aquino opnieuw veroordeeld voor drugshandel

Donderdag kregen maar liefst elf verdachten, waaronder Mario Aquino – broer van peetvader Raf - de straf voor hun aandeel in een nieuw drugsdossier te horen voor de rechtbank in Tongeren. Nadat de 27-jarige hoofddealer in de zaak slachtoffer werd van een rip deal waarbij er een kilo cocaïne afhandig werd gemaakt, ging de bal aan het rollen. De rechter veroordeelde elk van hen tot celstraffen tussen drie maanden met uitstel en veertig maanden opsluiting.

shde

Mario Aquino, die vorig jaar in Hasselt zes jaar opsluiting kreeg voor zijn aandeel in het gigantische dossier rond smokkel van 2,4 ton cocaïne, moet veertig maanden langer achter de tralies blijven voor zijn aandeel in een ander drugsdossier. Samen met nog tien andere - en minder gekende - verdachten werd hij schuldig bevonden aan de feiten die zich afspeelden op 26 november 2016.

Strafexpeditie

De zaak ging aan het rollen toen de politie MidLim een oproep kreeg om zich te begeven naar een appartement in Genk nadat vier mannen probeerden om de voordeur in te stampen. Het viertal voerde een strafexpeditie uit nadat een van hen, een 27-jarige Genkenaar, slachtoffer werd van een rip deal waarbij er een kilo cocaïne werd gestolen. Gewapend met Kalasjnikov - geleend van een kennis - trok de bestolen dealer erop uit om wraak te nemen. De politie kon hem uiteindelijk oppakken waardoor het dossier in een stroomversnelling kwam.

Scharnieren

De dealer kocht zijn cocaïne bij een 42-jarige Hasselaar die het spul op zijn beurt via Mario - Mano - Aquino in handen kreeg, zo werd beweerd. “Ze zagen elkaar in het bedrijf waar de veertiger werkzaam was”, zei het openbaar ministerie tijdens haar pleidooi. “Aquino vroeg aan collega’s van de man om hem op te bellen en te melden dat er bezoek was. Vervolgens duwde Mario hem kartonnen pakjes in handen. Die verdwenen in een kast of in de laptoptas van de werknemer. Het ging over leveringen van ‘scharnieren voor douches’, probeerde de Hasselaar ons wijs te maken, maar de drugshond liegt niet. Die reageerde positief toen die aan de laptoptas snuffelde.” De werkgever van de veertiger stelde zich burgerlijke partij omdat de goede naam van het bedrijf besmeurd werd. De rechter kende hem een schadesom van 500 euro toe.

Effectieve opsluiting

“Buiten Aquino, leken de andere verdachten in dit dossier een zeer normaal leven te leiden”, aldus het OM. “Ze hadden een job, een blanco strafblad. Maar in werkelijkheid dealden ze cocaïne die ze per kilo aankochten en verhandelden. Ze wilden het maken in de drugswereld.” Buiten de hoofdverdachten stonden ook de vriendin van de Genkse dealer, een loopjongen van de bende en een bevriend koppel terecht nadat bleek dat ook zij zich bezighielden met het verhandelen van drugs. Ieder werd, afhankelijk van zijn of haar rol in het dossier, veroordeeld tot straffen tussen drie maanden met uitstel en veertig maanden effectieve opsluiting. Geldboetes lopen op tot 12.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer