© rr

Buschauffeur De Polder ontketent rel met Mohammed-cartoon: “Onaanvaardbaar”

Bij busbedrijf De Polder, een onderaannemer van De Lijn, is grote ophef ontstaan door een chauffeur die een zeer aangebrande cartoon van de profeet Mohammed op zijn Facebookprofiel plaatste. De man verweet zijn allochtone collega’s ook geen respect te hebben voor de Vlaamse cultuur, verwijzend naar de discussie over Zwarte Piet en Kerstmis.

vdaa

De betrokken chauffeur plaatste de spotprent, waarop de profeet Mohammed seksueel wordt misbruikt door een groot varken, zaterdagavond op zijn Facebookprofiel. Volgens zijn collega’s deed hij dat tijdens zijn werkuren.

De chauffeur zou zaterdag dienst 13 hebben gereden, op de lijn 141 tussen Hoboken en Wijnegem Shoppingcenter. Toen moslimcollega’s hem aanspraken op het beledigende karakter van de spotprent, verweet hij hen dat zij ook geen respect zouden hebben voor de Vlaamse cultuur.

Melding bij Unia en parket

“De chauffeur heeft de Facebookpost ondertussen verwijderd”, zegt Joris Larosse, directeur van De Polder. “We hebben ook contact gehad met De Lijn over de kwestie. We onderzoeken momenteel hoe we als bedrijf kunnen optreden.”

De verontwaardigde collega’s zouden inmiddels ook een melding gemaakt hebben bij Unia en het parket van Antwerpen.

Openbare Vervoersmaatschappij De Lijn vindt de uitlatingen van de chauffeur “onaanvaardbaar”. “We hebben onze onderaannemer laten weten dat dit niet voor herhaling vatbaar is.”