22 november 2017 om 03:00
Luister naar

Corjan Matsinger: Zo veel zen- en zinzoekers, kan de kerk ergens bij hen aansluiten?

In de afgelopen maanden kwam ik diverse voorbeelden tegen van jonge mensen die de zoektocht naar spiritualiteit voorzien van nieuwe woorden en een ander gezicht. Neem Nienke, die aan ‘spirosoferen’ doet, of Lisa en Shirah, die bezig zijn als ‘zen-zoekers’. Het zijn voorbeelden van twintigers die de grote levensvragen benaderen met een frisse blik. Jongeren die via hun levenskunst werken aan de beste versie van zichzelf.

Ik kwam via via terecht op de website van Nienke. Nienke is de initiatiefnemer van Goeroe.guru, een online magazine, dat net even anders is dan de meeste websites. Nienke vertelt enthousiast: ‘Wij zoeken met jou naar de betekenis van mens-zijn. We richten ons op vernieuwende vormen van praktische filosofie en down-to-earth spiritualiteit. Wij noemen dit: spirosoferen, wat het beste vertaalt als: “het continu verwonderen over het leven’’. Spirosoferen biedt een nieuwe manier van kijken naar vastgeroeste denkpatronen.’ ‘Goeroe.guru bevindt zich ergens tussen journalistiek, kunst, filosofie, spiritualiteit en het heelal. We kaarten wereldwijde taboes aan, maar ook basale onderwerpen die vergeten zijn. Soms kleuren we binnen de hokjes, vaak daarbuiten en heel af en toe bekijken we de wereld zonder hokjes. Maar altijd stellen we vragen.’

onthaasten

Ik surf wat over de site en kom vlogs tegen over haar avontuur tijdens het lopen van de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje, en blogs over levensvragen, waarin Nienke geen genoegen neemt met clichés of kort-door-de-bocht-antwoorden.

Nienke is niet de enige twintiger die anderen inspireert in haar zoektocht naar een betekenisvol leven. Lisa en Shirah (25) vormen het duo De Zenzoekers. Het duo heeft via het onlineplatform van de gratis krant Metro een groot bereik. Ze helpen mensen met hun praktische tips rond zen, mindfulness en andere vormen van ‘onthaasten’. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘Je hoeft om dichter bij jezelf te komen geen (zen-)boeddhist te zijn, naar een ashram te gaan of je huis te vullen met wierook en klankschalen. Nuchterheid en spiritualiteit gaan juist heel goed samen. Zenzoekers is de tegenhanger van de gehaaste wereld waarin we leven, waar ‘druk’ het antwoord is op iedere vraag en alles snel, sneller, snelst moet.’

Ik krab me achter de oren en vraag me af: sluiten we als kerken en christelijke organisaties wel aan bij jongeren als Nienke, Lisa en Shirah? Ons land bevat flink wat zenzoekers en spirosofen. Hoeveel mensen zijn er die het christinees van de kerk zat zijn of de tale Kanaäns überhaupt nooit hebben leren spreken? Hoeveel ruimte is er voor de lichaamstaal van deze generatie, die via yoga en mindfulness probeert te onthaasten? Pakken we de boodschap op van jongeren die willen spirosoferen over de grote vragen van het leven?

rijmen op het ritme van de tijd

Iets dichter bij huis waren daar een maandje geleden de christelijke elitetroepen van het Gracelandfestival met hun magazine Beeldenstorm. Op 31 oktober spijkerden ze het op de kerkdeuren. Het is volgens de initiatiefnemers de hoogste tijd om een nieuw soort christendom te ontwikkelen. Daarvoor zijn nieuwe beelden, woorden en praktijken nodig, om het geloof in de Eeuwige te beleven, te bespreken en te ervaren. Dat proces bestaat uit zoeken, experimenteren, vallen en weer opstaan. Failing forward, zoals de Engelse pioniers zo mooi zeggen.

Het lijkt mij dat de beeldenstorm ‘buiten’ de kerk al een flink tijdje aan de gang is. Het is de hoogste tijd om ook binnen de christelijke traditie tijd en ruimte te maken voor een interne verbouwing. Zo eentje waarbij de verkoop trouwens gewoon blijft doorgaan. Ja, ik weet het: dat betekent overlast en rommel voor de vaste klanten van het instituut. De vraag is: wie zijn de geestelijke beeldhouwers en schilders die het mysterie opnieuw weten te verbeelden? Welke dichters en woordkunstenaars weten het onnoemelijke te rijmen op het ritme van de tijd? Ik tuur in de verte en roep: ‘Spirosofen, zenzoekers en Gracelandliefhebbers: Kom over en help ons!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.