Foto: Getty Images
© Sylvain SONNET

Opgelet voor wie naar Verenigd Koninkrijk reist: nepwebsites lichten je op met valse of veel te dure elektronische reisvergunning

99 euro: Dat is de prijs die sommige websites aanrekenen voor een aanvraag voor een elektronische reisvergunning naar het Verenigd Koninkrijk. Nochtans kost de aanvraag via de officiële website maar 10 pond (zo’n 12 euro). Vanaf 2 april is zo'n document verplicht, maar oplichters misbruiken het nieuwe vergunningssysteem om geld en gegevens te stelen van reizigers. Je doet je aanvraag dan ook best enkel via de officiële kanalen.

Vanaf 2 april is het verplicht voor Belgen die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen om een elektronische reisvergunning of ETA-formulier aan te vragen. Deze aanvraag gebeurt via de app of website van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wie echter op Google zoekt naar zo’n ETA-aanvraag krijgt eerst een heleboel websites te zien die niet van de Britse overheid zijn. Die websites zien er officieel uit en beloven een ETA-aanvraagprocedure, maar rekenen veel te veel aan voor de procedure, of nemen zelfs gewoon je geld zonder ooit een ETA aan te vragen.  

Dat die andere websites niet helemaal te vertrouwen zijn, blijkt ook uit verschillende klachten die online op forums terug te vinden zijn. Ook Jade uit Puurs, die in de paasvakantie op schoolreis naar Londen gaat, boekte via een van deze niet-officiële websites. "Ik had de site doorgekregen van een vriendin en die zag er betrouwbaar uit. Hij kwam ook als eerste resultaat op Google en was gesponsord. Maar op het einde zagen we dan de prijs van 92 euro en het moest eigenlijk maar 10 pond zijn."

Bij Google krijgt, wie naar 'ETA UK' zoekt, de officiële website van de overheid, GOV.UK, pas te zien na een aantal gesponsorde niet-officiële websites.

100 euro in plaats van 10 pond

Een woordvoerder van het Home Office, het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, laat weten aan VRT NWS dat de officiële overheidswebsite, GOV.UK, gesponsord wordt en prioriteit krijgt bij zoekmachines. Wie in België naar “ETA UK” zoekt met Google, krijgt echter eerst een aantal niet-officiële ‘gesponsorde’ websites te zien, waarna GOV.UK als eerste van de ‘normale’ resultaten staat.  

Dergelijke websites vragen dezelfde gegevens als de officiële site of de app. Maar als je op het einde moet afrekenen, ligt de kostprijs heel wat hoger dan de 10 pond die de Britse overheid aanrekent. De factuur kan oplopen tot 100 euro, waarbij extra service in rekening wordt gebracht.  

Zo zien de officiële app (links) en website (rechts) om een ETA voor het Verenigd Koninkrijk aan te vragen eruit.

Aangezien je een aanvraag eenvoudigweg zelf kan doen via de officiële website of app, is het niet meteen duidelijk wat die extra service zou zijn. Sommige websites rekenen zelfs extra voor een spoedprocedure, maar de Britse overheid biedt zelf geen spoedprocedure aan.

De woordvoerder van het Home Office laat weten dat hoewel de wachttermijn op drie werkdagen ligt, het merendeel van de mensen die via de app een aanvraag doet, al minuten later een beslissing krijgen. 

Dubieus, maar niet altijd frauduleus

David Jordens, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken, bevestigt dat ze op de hoogte zijn van het probleem en wijst er op dat de officiële website en app vermeld staan op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.  

Het ETA-systeem treedt nog maar net in werking, waardoor veel mensen nog niet goed op de hoogte zijn van hoe het werkt. Hier maken oplichters dan gebruik van om mensen met nepwebsites, die soms erg op de officiële lijken, om de tuin te leiden.

Jordens merkt op dat niet alle websites die ETA-aanvragen aanbieden frauduleus zijn, maar eerder ‘dubieus’. Een aanvraag bij hen levert dan wel een ETA op, maar “ze stellen zich voor als officiële website en ze vragen minstens een veel hoger tarief en bieden meestal geen toegevoegde waarde.”  

De niet-officiële websites vragen veel meer dan 10 pond (12 euro) voor een ETA-aanvraag. Sommige websites rekenen zelfs extra voor een spoedprocedure.

Daarnaast zijn er ook websites die wel frauduleus zijn en na betaling niet eens een geldig ETA opleveren. Voor een ETA-aanvraag vraagt de Britse overheid een aantal zaken: een foto en scan van je paspoort en je gezicht, informatie over je adres, werk, strafblad en eventuele andere nationaliteiten en 10 pond.

Indien een website een van deze zaken niet vraagt of nog andere informatie vraagt, is het goed om wantrouwig te worden en niet over te gaan tot betaling. De kans is anders groot dat je geld kwijt bent, en geen ETA hebt gekregen.

Hoe kun je nu zelf voorkomen dat je opgelicht wordt?

  • Doe je aanvraag enkel via de officiële website of app van de Britse overheid. Zo ben je zeker dat je niet te veel betaalt, je gegevens beveiligd zijn en je zeker een geldige ETA krijgt.
  • Vraag je ETA op tijd aan, zo heb je de tijd om de aanvraag rustig te doorlopen en alles te controleren. 

  • Als je veel meer dan 10 pond moet betalen, moeten er alarmbellen afgaan.

Als je toch via een niet-officiële website een ETA-aanvraag hebt gedaan, is het niet meteen duidelijk of deze website ook echt een ETA voor jou heeft aangevraagd. Je krijgt wel een bevestigingsmail van de website. Dit betekent natuurlijk niet of de ETA die je dan krijgt ook echt geldig is.

Dit kan je controleren via de webchat van de Home Office. VRT NWS heeft deze chat gebruikt om te controleren of de ETA die Jade kreeg nu wel of niet geldig is. 

We chatten initieel met een chatbot, die ons niet verder kan helpen, maar als we vragen om een medewerker te spreken, lukt het wel. Door een aantal gegevens van de aanvraag in te geven, wist de medewerker ons te bevestigen dat Jade een geldige ETA heeft en dus op schoolreis naar Londen kan.  

Mocht je echter denken dat je betaald hebt voor een ETA, maar dat die niet komt, contacteer je best je bank. Misschien kunnen zij de betaling nog tegenhouden. Geef de website ook aan bij de FOD-Economie. Ook de Britse overheid heeft een meldpunt.

Meest gelezen