donderdag 22 maart 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De regering-Michel zoekt geld voor de begroting. BELGA

Re-integratie zieken moet een stuk beter

BrusselDe regering probeert dezer dagen ook nog altijd geld te vinden om de begroting voor dit jaar te doen kloppen. Ze zouden graag meer dan 1 miljard willen besparen en kijken daarbij ook naar de langdurig zieken.

We hebben in dit land bijna 400.000 mensen die langer dan een jaar ziek thuis zitten. Die kosten 8 miljard euro per jaar. Het aantal zieken is de laatste jaren echt explosief gestegen, al is er voor het eerst een duidelijke trendbreuk, zo zei Maggie De Block (Open Vld) nog een paar weken geleden in deze krant. Toch vinden de regeringspartijen dat de afbouw van die kosten voor ziekte-uitkeringen, sterker moet dalen. Dat kan door de mensen sneller weer aan het werk te krijgen.

“Daar is niet eens nieuwe regelgeving voor nodig, een betere toepassing van het huidige systeem is ook mogelijk”, horen we in regeringskringen.

Verkeersboetes

Een andere pot waar geld te halen valt, is bijvoorbeeld een vlottere inning van boetes voor verkeersinbreuken die buitenlanders hier plegen. Van dit soort kleinere maatregelen liggen er wel meer op tafel. De regering moet in elk geval bij de begrotingscontrole tussen de 700 miljoen en de 1,4 miljard euro vinden, zo heeft het monitoringcomité onlangs berekend. In het scenario van 1,4 miljard euro volgen ze hetzelfde pad voor de afbouw van het begrotingstekort als voor dit jaar was afgesproken.

N-VA had vorige week aangegeven dat ze - gezien de economische hoogconjunctuur - willen gaan voor 1,4 miljard. Parlementslid Johan Klaps (N-VA) verwees toen ook al naar de re-integratie van de langdurig zieken. In regeringskringen gaan ze ervan uit dat ze in elk geval meer moet zijn dan 1 miljard moeten vinden. (lc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws