© rr

Nieuw schip voor verbinding Steenplein-Linkeroever

DAB Vloot, de Vlaamse dienst die alle overheidsschepen beheert, koopt een nieuw veer voor in het Antwerpse aan. Het vervangt de oude Simon Stevin, dat al sinds 1931 in de vaart is, en zal ingezet worden op de Schelde. Ook de naam is al bekend.

cm

Vorige week was er een probleem met de ‘Schelde’, het veer dat normaal gezien het Steenplein en Antwerpen-Linkeroever verbindt. Daarom werd de Simon Stevin ingeroepen, een passagiersschip dat ook wordt ingezet tussen bijvoorbeeld Bazel en Hemiksem.

“Maar het schip is zeer oud. De bedoeling is om het te vervangen door een schip dat moderner is, minder verbruikt en nog andere ecologische kenmerken heeft. Op die manier kunnen we kosten besparen”, zegt Yves Goossens, algemeen directeur van Vloot.

Het nog te bouwen veer zal plaats bieden aan minimaal tweehonderd passagiers en 75 (brom)fietsen. Er zal ook plaats zijn voor vijf rolstoelgebruikers.

‘Marnix Van Sint-Aldegonde’

Het veer krijgt de naam ‘Marnix Van Sint-Aldegonde’, verwijzend naar de buitenburgemeester van Antwerpen in de zestiende eeuw.

Een ontwerp is er nog niet. De overheid wacht nu op offertes van de aannemers. Wanneer het schip geleverd wordt is evenmin duidelijk. Goossens hanteert een ruwe vork van 1,5 tot drie jaar, afhankelijk van de drukte bij de scheepsbouwers.

Het veer zal worden ingezet op de routes Kruibeke-Hoboken, Bazel-Hemiksem, maar ook Linkeroever-Steenplein. In principe stopt die verbinding wel wanneer de grote renovatie­werkzaamheden aan de Sint-Annatunnel achter de rug zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER